Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Lavrov a explicat în ce condiții s-ar putea normaliza relațiile Rusiei cu UE

© Sputnik / Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaМинистр иностранных дел России Сергей Лавров
Министр иностранных дел России Сергей Лавров - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2021
Abonare
Rusia își dorește o normalizare a relațiilor de cooperare cu UE, însă Bruxellesul a fost cel care a inițiat distanțarea de orice dialog.

BUCUREȘTI, 8 feb – Sputnik. Nu Moscova a fost cea care a inițiat răcirea relațiilor cu UE, ea și dorește o normalizare a cooperării în anumite sectoare, dacă agenda dialogului nu va fi sacrificată în numele unor interese geopolitice, a declarat luni ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

Josep Borrell, nuevo ministro de Asuntos Exteriores de España - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2021
Rusia
MAE rus a remarcat contrastul dintre vorbele lui Borrell la Moscova și la Bruxelles

“Am atras atenția că după vizita la Moscova pe 4-6 februarie, Înaltul Reprezentant al UE a publicat pe blogul său un șir de comentarii. În unul dintre acestea el prezintă totul de parcă “Rusia s-ar îndepărta rapid de Europa”. În timpul negocierilor cu Borrell la Moscova am vorbit anume despre importanța stabilirii unor relații între Rusia și UE pe o bază sistemică”, a comentat Lavrov.

Ministrul rus de Externe a menționat că în anul 2014 “UE a fost cea care a năruit arhitectura multidimensională a relațiilor cu Rusia, edificată minuțios timp de mai mulți ani”.

“Voi reaminti că o primă cauză a devenit susținerea de către Uniunea Europeană a loviturii de stat anticonstituționale în Ucraina, cu o nuanță clară antirusească. Drept urmare, au fost suspendate summit-urile Rusia-UE, care se desfășurau de două ori pe an, reuniunile guvernului Federației Ruse cu Comisia Europeană. Au fost înghețate formatele Consiliului Permanent al Parteneriatului Rusia-UE și peste 20 de dialoguri sectoriale. Anterior, mult până la lovitura de stat din Ucraina, la insistența unor state membre ale UE, a fost întreruptă activitatea asupra proiectului, aflat la o etapă finală, cu privire la călătoriile fără vize pentru cetățenii Rusiei și UE”, a menționat ministrul rus.

Potrivit lui, din 2004, când Țările Baltice au devenit membre UE, “are loc o discriminare deschisă și consecventă a populației ruse care locuiește acolo”.

„Aici apare o întrebare firească – cine se îndepărtează cu adevărat? Totuși, poate chiar Uniunea Europeană se îndepărtează de Rusia, de limba și cultura rusă? În ceea ce privește partea rusă, noi am reiterat odată în plus în cadrul discuțiilor de la Moscova dorința noastră de a normaliza tot ansamblul de relații cu UE, nu în baza unor condiții unilaterale, ci a unui respect reciproc, luând în considerare interesele fiecăruia”, a declarat Lavrov.

“În condițiile unei astfel de abordări, suntem gata și de o cooperare în anumite sectoare în care interesele noastre coincide. La Moscova, de altfel, s-a convenit asupra aprofundării cooperării în anumite sfere precum sănătatea, știința și tehnologiile, schimbările climatice. Dacă am adăuga aici direcția tradițională energetică, atunci vom ajunge la o agenda deplină și reciproc avantajoasă, în cazul în care n-am sacrifica-o pe altarul unor jocuri geopolitice”, a subliniat oficialul rus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0