Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Inițiativele economice ale Nataliei Gavrilița, inspirate din cele a le lui Voronin

© Photo : Facebook / Natalia GavrilițaNatalia Gavrilița
Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2021
Abonare
Natalia Gavriliță a depus la secretariatul Parlamentului programul guvernului pentru care urmează să ceară votul de încredere al deputaților. Documentul conține măsuri îndreptate spre menținerea locurile de muncă și susținerea întreprinderilor. Iată ce spun experții.

CHIȘINĂU 8 feb - Sputnik. În document este menționat că guvernul condus de Gavrilița își propune să crească fondul de garantare a creditelor până la 1,5 miliarde de lei, precum și schimbarea mecanismului de acordare a garanției pentru a asigura întreprinderile cu fonduri circulante. Alte două măsuri prevăd majorarea fondului de subvenționare în agricultură până la 1,5 miliarde lei și aplicarea cotei „0” la impozitul pe venit reinvestit în anii 2020 și 2021.

Правительство РМ - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2021
Politică
Gavrilița mai face un pas: Programul de guvernare în 38 de pagini
Sputnik Moldova a solicitat opinia expertului economic Viorel Gîrbu în privința celor trei măsuri anunțate de Gavrilița. Expertul a subliniat că este vorba despre o orientare spre fonduri mai mari pentru susținerea economiei, pe de o parte, și reducerea condiționărilor pentru solicitanți, pe de altă parte. Cât ține de majorarea Fondului de Subvenționare în Agricultură până la 1,5 miliarde de lei, acest lucru se bazează cel mai probabil pe resursele naționale și nu pe posibilitatea obținerii unui suport extern, a mai spus Gîrbu.

”Este de dorit să fie orientați acești bani spre tehnologii pentru o agricultură mai performantă, spre produse scumpe cu un adaos comercial sporit, cultivate pe suprafețe mici și cu un randament cât mai mare”, a declarat Viorel Gîrbu.

În privința cotei „0” la impozitul pe venit reinvestit pentru 2020 și 2021, expertul în economie a precizat că este vorba de circa 4-5 miliarde de lei.

”Acest mecanism a fost aplicat și pe vremea lui Voronin. Nu a dat rezultate prea mari, dar pe timp de criză orice măsură este necesară”, a mai spus expertul.

Programul de activitate și lista guvernului Gavrilița ar putea să fie prezentate cel mai probabil în ședința de joi, 11 februarie, a Legislativului. Informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de deputatul socialist Nicolae Pascaru. Ulterior, informația a fost confirmată și de biroul de presă al Parlamentului. Natalia Gavrilița i-a prezentat pe cei 10 miniștri pe care îi propune în echipa sa guvernamentală pe 5 februarie. Nu se știe deocamdată cum vor acționa deputații.

Cel puțin anterior, cei din fracțiunea PAS, PPDA, PSRM au spus că nu vor vota guvernul. Celelalte partide au declarat că mai urmează să analizeze decizia pe care o vor lua.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0