Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Câți deținuți din Republica Moldova lucrează?

© Sputnik / Mihai CarausAlexandru Zubco
Alexandru Zubco - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2021
Abonare
Din cei 6500 de deținuți din instituțiile penitenciare din Republica Moldova, aproximativ 800 lucrează. Declarația îi aparține șefului secției Prevenirea Torturii din cadrul Oficiului Avocatului Poporului, Alexandru Zubco.
Câți deținuți din Republica Moldova lucrează?

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei",  Alexandru Zubco a menționat faptul că în cadrul oricărui penitenciar din țară există ateliere sau alte activități în care ar putea fi implicați deținuții. Cu toate acestea, deținuții nu pot fi obligați să muncească, astfel că doar 800 din numărul total al acestora lucrează în detașamentele gospodărești.

"Aceștia muncesc în ateliere de croitorie, în bucătărie sau în curtea instituției. În mare parte, femeile sunt cele care se implică în activități. Puțini dintre bărbații deținuți aleg să muncească", a precizat invitatul.

Alexandru Zubco a explicat că cei care muncesc în penitenciare sunt remunerați, însă nu primesc banii cash. În schimb, aceștia au conturi personalizate, iar banii pot fi folosiți pentru procurarea produselor alimentare ș.a.

Totodată, Alexandru Zubco a remarcat faptul că cei ce se implică în diverse activități au șanse mai mari să revină la viața normală și să se reintegreze în societate după ce-și ispășesc pedeapsa.

În Republica Moldova sunt 17 penitenciare și 6500 de deținuți.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0