Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Uimitor: Cum sunt duși în eroare cumpărătorii în magazine

© Sputnik / Mihai CarausSerghei Lelic
Serghei Lelic - Sputnik Moldova, 1920, 06.02.2021
Abonare
Prezența unor etichete ecologice încă nu oferă siguranţa unui produs ecologic pur. Cum ne asigurăm că avem parte  de un produs calitativ, am aflat de la directorul Centrului Naţional pentru Protecţia Intereselor Economice ale Consumatorilor, Serghei Lelic.
Uimitor: Cum sunt duși în eroare cumpărătorii în magazine

În ultima perioadă se observă tendința consumatorilor de a procura produse ecologice. Adesea însă aceștia cad în plasa agenților economici, care indică pe ambalajul produsului diverse slogane: bio, ecologi pur, 100% natural ș.a. Aceste sintagme însă nu atestă faptul că produsul este cu adevărat fără conservanți și sută la sută natural.

Spartac Chilat - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2019
Testarea produselor ecologice: Problema cu care se confruntă producătorii autohtoni
"Aceasta este o strategie de marketing, iar consumatorii cad în capcană. În primul rând, aceștia trebuie să analizeze toate ingridientele indicate pe etichetă și deja vor observa că descrierea nu corespune cu ceea ce este indicat pe ambalaj.  Acest lucru nu este ilegal, însă agentul economic trebuie să-și asume unele consecințe", a subliniat Serghei Lelic.

În acest context, consumatorul este în drept să-i solicite agentului economic documentul confirmativ și certificările de laborator ce confirmă că produsul corespunde cu adevărat tuturor criteriilor. Adesea, cumpărătorii sunt ademeniți de frumoasele ambalaje și de prețurile avantajoase, iar calitatea produsului rămâne practic pe ultimul loc, susțin specialiștii.

În cazul depistării unor neconformități în acest sens, consumatorii sunt îndemnați să apeleze la Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieții.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0