Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mai mult transport public ecologic: Ce își propun să facă autoritățile

© Sputnik / OsmatescoTroleibuz
Troleibuz - Sputnik Moldova, 1920, 06.02.2021
Abonare
Autoritățile vor să aducă un suflu nou în orașele mari și să promoveze transportul public ecologic. Un proiect în acest sens a fost lansat vineri, 5 februarie, de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. 

CHIȘINĂU 6 feb - Sputnik. Proiectul „Facilitarea investițiilor publice verzi în Moldova: Implementarea Programului pentru Transport Public Curat” a fost lansat vineri și se axează pe implementarea serviciilor moderne conexe transportului public, prin utilizarea combustibililor curați, mai exact gaz natural comprimat și gaz petrolier lichefiat, dar și a energiei regenerabile. Astfel, autoritățile își propus să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și poluarea aerului în centrele urbane din țara noastră.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Dorin Andros, investițiile în acest proiect vor crea oportunități de dezvoltare a unor activități economice care să utilizeze durabil resursele naturale și să contribuie la reducerea efectelor negative asupra mediului.

„Emisiile de la transport au cel mare impact asupra calității aerului în orașele mari, iar parcul transportului public din Republica Moldova este învechit, poluant și neprofitabil. Vârsta medie a mijloacelor de transport în capitală este de circa 15-20 de ani, 2/3 din mijloacele de transport vechi sunt de tip diesel – ceea ce în țările Uniunii Europene deja este interzis și scoase din uz”, a precizat secretarul de stat.

Стела при въезде в Гагаузию - Sputnik Moldova, 1920, 15.10.2020
Societate
"Mai ecologic și mai ieftin": În Găgăuzia ar putea apărea un nou tip de transport public
Potrivit MADRM, proiectul include două etape. Prima etapă (pilot) este prevăzută pentru municipiul Chișinău și Bălți, cu un buget de peste 19 milioane de dolari. Acestă etapă prevede înlocuirea a 77 de unități de transport vechi (62 de troleibuze și 15 microbuze).

Pentru cea de-a doua etapă se examinează derularea a două scenarii. În primul scenariu este vorba despre oferirea a 735 de vehicule urbane și suburbane noi, cu o valoare de aproape 150 de milioane de dolari. Totodată, în al doilea scenariu sunt examinate posibilitățile de oferire a circa 2 500 de vehicule urbane, suburbane și interurbane, cu un cost investițional de aproape 500 de milioane de dolari.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0