Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

"Mai ecologic și mai ieftin": În Găgăuzia ar putea apărea un nou tip de transport public

© Sputnik / OsmatescoСтела при въезде в Гагаузию
Стела при въезде в Гагаузию - Sputnik Moldova
Abonare
În Găgăuzia ar putea să apară un nou tip de transport public - unul ecologic. Regiunea se pregătește să implementeze un proiect pilot care prevede punerea în circulație a autobuzelor electrice.

COMRAT, 14 octombrie - Sputnik, Maxim Topal. Un autobuz electric este un vehicul care seamănă cu un autobuz obișnuit, dar în același timp folosește electricitatea drept combustibil pentru a se deplasa. Sursa de energie electrică poate fi atât baterii de mare capacitate, pilele de combustibil, cât și firele de contact (ca în cazul troleibuzelor).

Perioadele de electrificare totală schimbă ideea transportului public, care poate fi atât unul spațios, cât și ieftin și ecologic.

Autoritățile din Găgăuzia urmează să estimeze avantajul tracțiunii electrice, având în vedere posibilitatea lansării unui autobuz electric pe traseul „satul Bugeac - municipiul Comrat - satul Congaz - comuna Svetlîi”. Lungimea totală a traseului este de aproximativ 40 de kilometri.

"Acesta va fi un proiect pilot, pe care intenționăm să îl implementăm împreună cu partenerii noștri din Belarus. Dacă se va dovedi că va avea succes, atunci rutele vor fi extinse și vom lansa autobuze electrice spre alte direcții. La această etapă, căutăm fonduri pentru implementarea acestui proiect", a declarat pentru Sputnik Moldova, Vitali Vlah, șeful Departamentului pentru relații externe din Găgăuzia.

Datorită capacității acestora, avantajul autobuzelor electrice constă și în manevrabilitatea lor, precum și capacitatea de a se deplasa de-a lungul oricărei străzi, indiferent dacă există sau nu o rețea de contact acolo. În plus, costul total al exploatării unui autobuz electric este mult mai mic decât cel al unui troleibuz și cu atât mai mult a unui autobuz.

"Acest transport este mai ecologic datorită absenței emisiilor nocive în atmosferă. Este mai confortabil, iar tariful în acesta va fi ceva mai mic decât în ​​autobuz. Cabina are sisteme de control al climei, astfel încât locuitorii noștri nu vor experimenta nicio incomoditate, nici vara și nici iarna", a adăugat Vlah.

Анатол Усатый - Sputnik Moldova
Invest Gagauzia-2019: Investiții de peste jumătate de milliard de lei în regiune
Departamentul de Relații Externe din Găgăuzia a organizat deja o întâlnire online cu reprezentanți ai Întreprinderii Științifice și Tehnice „Informbusiness”, în cadrul căreia au fost discutate planurile pentru achiziționarea a 10 autobuze electrice de către Găgăuzia, informează pagina de Facebook a Departamentului.

După implementarea cu succes a unui proiect pilot pentru lansarea autobuzelor electrice în Găgăuzia, intenționăm să implementăm un proiect de organizare a unei producții de autobuze electrice în regiune.

Ne așteptăm ca în cadrul celui de-al VI-lea Forum internațional de investiții „Invest Gagauzia-360”, care va avea loc în perioada 23-24 octombrie 2020 la Comrat, va fi semnat un protocol de intenție între Comitetul executiv al Găgăuziei și Întreprinderea științifică și tehnică „Informbusiness”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0