Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Kiril Vîșinski, pichet înainte de întâlnirea lui Lavrov cu Borrell

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Accesați arhiva multimediaОдиночный пикет в защиту российских журналистов в Латвии
Одиночный пикет в защиту российских журналистов в Латвии - Sputnik Moldova, 1920, 05.02.2021
Abonare
Vineri, Vîșinski a întreprins un pichet solitar la Casa de recepție a Ministerului de Externe al Federației Ruse pentru a atrage atenția comunității internaționale asupra crizei libertății de exprimare în Letonia.

CHIȘINĂU, 5 feb – Sputnik. Directorul executiv al grupului media "Rossiya Segodnya", membrul Consiliului pentru Drepturile Omului Kiril Vîșinski, a pichetat Casa de recepție a Ministerului de Externe al Rusiei înainte de întâlnirea dintre ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell.

Одиночные пикеты у посольства Латвии в Москве - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2021
Rusia
Vîșinski și Butina au pichetat Ambasada Letoniei împotriva persecuției mass-media

Scopul acțiunii a fost de a reaminti de soarta jurnaliștilor din Letonia, care cooperează cu mass-media rusă, și de a atrage atenția comunității internaționale asupra crizei libertății de exprimare în această țară, scrie RIA Novosti.

Vîșinski nu a ales întâmplător anume acel loc pentru a picheta. Vineri, la Casa de recepție a Ministerului de Externe al Federației Ruse au loc negocieri între Serghei Lavrov și Josep Borrell, aflat la Moscova în vizită oficială. Aceasta este prima vizită a șefului diplomației europene în capitala Rusiei din 2017.

"Am venit aici pentru a atrage din nou atenția diplomației europene asupra  a ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană cu colegii noștri care, sub pretexte false, sunt urmăriți penal sau sunt pe cale să fie urmăriți penal, pentru a-i împiedica să lucreze în limba în care doresc și să-și exprime acele gânduri pe care doresc să le exprime", le-a declarat Vîșinski jurnaliștilor.

El a reamintit că jurnaliștii reținuți au colaborat cu grupul media "Rossiya Segodnya", dar această circumstanță "le-a stârnit o îngrijorare extremă (a autorităților de la Riga – n. red.), care a trecut apoi în amenințare cu urmărirea penală, percheziții și confiscare a echipamentului".

"Sper doar că diplomația europeană, care este atât de îngrijorată de situația drepturilor omului în Rusia, va încerca să acorde cel puțin atenție –  nu mai vorbesc de luarea unor măsuri – pentru ca colegii noștri jurnaliști să aibă posibilitatea de a lucra pe teritoriile țărilor UE în acele mass-media care le sunt aproape în ceea ce privește politica editorială și unde își pot exprima liber gândurile", a adăugat Vîșinski.

În decembrie, jurnaliștii letoni vorbitori de limbă rusă, inclusiv cei care colaborează cu portalurile Baltnews și Sputnik Latvia, au fost acuzați în temeiul articolului 84 ​​din Legea penală letonă — "Încălcarea regimului de sancțiuni al Uniunii Europene". Pedeapsa variază de la o amendă până la închisoare.

Butina le-a luat apărarea  jurnaliștilor Sputnik  - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2021
Video
Butina le-a luat apărarea jurnaliștilor Sputnik

Jurnaliștii au fost percheziționați și au semnat pentru interdicție de călătorie. Sputnik Latvia și Baltnews sunt asociate cu grupul media MIA "Rossia Segodnya". În același timp, jurnaliștii letoni care scriu pentru aceste medii de informare nu sunt angajații acestora, ci acționează doar ca autori independenți.

Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a calificat gestul autorităților letone împotriva jurnaliștilor vorbitori de limbă rusă drept acțiuni punitive și un exemplu flagrant de încălcare a fundamentelor unei societăți democratice – libertatea presei și libertatea de exprimare. Instituția diplomatică a Federației Ruse a menționat că sancțiunile sunt de natură personală și se referă personal la directorul general al grupului media MIA "Rossiya Segodnya", Dmitrii Kiselev, și nu pot fi aplicate tuturor celor care cooperează cu holdingul media. Redactorul-șef al MIA "Rossia Segodnya" și RT, Margarita Simonian, și-a exprimat speranța că Rusia va riposta la dosarele penale împotriva jurnaliștilor vorbitori de limbă rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0