Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Europa se încrede în "Sputnik V": Germania se pregătește ”să taie cupoane”

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaВакцина против COVID-19 "Спутник V" ("Гам-КОВИД-Вак").
Вакцина против COVID-19 Спутник V (Гам-КОВИД-Вак). - Sputnik Moldova, 1920, 05.02.2021
Abonare
Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a cerut abandonarea "tabuurilor geopolitice" la examinarea posibilității de înregistrare a vaccinurilor din Rusia și China de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Ceva mai devreme, despre același lucru – că decizia de a folosi "Sputnik V" nu ar trebui să fie politică, ci științifică, bazată pe publicarea rezultatelor celei de-a treia faze a studiilor clinice în revista Lancet – a declarat și președintele Franței, Emmanuel Macron. Disponibilitatea Spaniei de a utiliza preparatul rusesc (în cazul aprobării de EMA) a fost anunțată de către Madrid.

În ceea ce privește Germania, intenția conducerii țării de a coopera activ în această chestiune cu Moscova, după o examinare atentă, a devenit evidentă încă din ianuarie, când Angela Merkel a anunțat public disponibilitatea Berlinului de a ajuta Rusia în procesul de înregistrare a preparatului rusesc în Europa.

Mai mult, germanii au început să pregătească terenul pentru acest pas încă mai devreme. În prezent, cele mai influente mass-media din Europa își bombardează literalmente publicul cu publicații pozitive despre "Sputnik V". Situația este clară: după mai multe luni de campanie agresivă de discreditare a preparatului rusesc, acolo a apărut o nevoie urgentă de a schimba atitudinea publicului, deoarece, aparent, el va juca un rol semnificativ în vaccinarea populației UE.

Первая в мире вакцина от коронавируса - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2021
Rusia
Germania a declarat că vaccinul "Sputnik V" a surprins cu adevărat Occidentul

Însă primele semne ale viitoarei schimbări politice și informaționale, care nu au fost observate de mulți atunci, au apărut acum o lună, Republica Federală Germania jucând rolul principal în acest sens.

În mod formal, situația se prezintă în felul următor – recentul articol din revista Lancet le-a deschis brusc ochii tuturor asupra adevăratei calități a vaccinului "Sputnik V". Dar s-a aflat că, în Germania, pregătirile pentru producerea vaccinului sunt deja în plină desfășurare.

Mai pe scurt, germanii și-au confirmat din nou statutul de lider al Europei. În timp ce restul (cu excepția Ungariei, care nu este împiedicată de o rusofobie obstinată – asemeni polonezilor, care la fel nu sunt înclinați să privească spre Bruxelles) așteptau rezultatul, Germania a interceptat și a preluat subiectul important din punct de vedere politic și avantajos economic.

Vaccinul ”Sputnik V” ar putea fi produs în Germania>>>

Situația este exact aceeași ca și în cazul proiectului "Nord Stream – 2", pentru a cărui implementare Berlinul se va lupta până la capăt, indiferent de "crimele Kremlinului": aceasta este o problemă prea importantă și promițătoare. Vaccinul rusesc s-a dovedit a fi prea bun pentru a putea fi ignorat – și anume acest lucru a planificat să facă inițial Occidentul.

De altfel, în Europa însăși lucrurile nu stau prea bine.

Lipsa vaccinurilor este o problemă uriașă. Există un deficit acut de doze, iar lupta pentru ele ia o întorsătură scandaloasă.

Un alt obstacol a devenit dezamăgirea serioasă în preparatul european – vaccinul anglo-suedez AstraZeneca oferă rezultate medii de eficiență (puțin peste 60%).

Două vaccinuri americane – de la Pfizer și de la Moderna – sunt excelente în ceea ce privește eficacitatea (aproximativ 95 la sută), dar au și câteva dezavantaje. Trei circumstanțe sunt frecvent menționate: a) preț ridicat, b) cerințe foarte stricte de producție și logistică, care complică fabricarea, depozitarea și transportul, c) durata necunoscută a efectului protector al vaccinului.

Vaccinul anti-COVID-19 în fața logoului Pfizer - Sputnik Moldova, 1920, 15.01.2021
Norvegia: 13 decese legate de vaccinurile Pfizer

Mai există încă un punct despre care mass-media și autoritățile vorbesc extrem de rar, dar la care oamenii se gândesc adesea. Ambele preparate se bazează pe o tehnologie inovatoare, care nu a trecut încă un test complet de siguranță pentru sănătatea umană pe termen lung. Anume din această cauză, fiecare moarte la scurt timp după vaccinare provoacă o astfel de rezonanță – și sunt multe cazuri, deși, evident, "după" nu înseamnă "în urma".

În acest context, în mod oficial, "Sputnik V" – cu toate etapele de cercetare finalizate – a început să strălucească. El este un pic mai puțin eficient decât vaccinurile "americanilor" (91,6 la sută), dar în schimb, este mult mai ieftin decât ele, nu necesită un regim de temperatură foarte complex și a fost creat pe o platformă existentă de zeci de ani – prin urmare, există multe cercetări în ceea ce privește siguranța. Din același motiv al fiabilității tehnologiei, durata efectului protector al vaccinului rusesc este definită cu încredere ca fiind ridicată.

Урсула фон дер Ляйен - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2021
Președintele Comisiei Europene vrea ca Europa să accepte vaccinurile din Rusia

Progresul savanților ruși se învrednicește acum de cele mai măgulitoare cuvinte în Occident, unde crearea vaccinului "Sputnik V" este comparată cu lansarea primului satelit artificial de către Uniunea Sovietică în 1957. Jurnalistul care a tras această paralelă în publicația germană Welt, a remarcat că "de atunci, Rusia nu a putut să surprindă aproape cu nimic Occidentul din punct de vedere tehnic".

Acest lucru s-a spus despre o țară care este lider mondial în astfel de domenii ca energia nucleară, tehnologiile hipersonice, lupta radioelectronică și multe altele. Acest lucru s-a spus despre țara în care a fost creat și domină – fără a limita concurența externă, ca și în China – propriul mediu de internet (motor de căutare, servicii poștale, rețele sociale, servicii antivirus, etc.).  Acest lucru s-a spus despre o țară, la al cărei nivel de digitalizare Occidentul poate doar să viseze, de altfel fără rezultat.

În mod firesc apare întrebarea: oare Rusiei îi lipsesc progresele tehnologice care pot surprinde Occidentul sau el însuși ignoră cu succes succesele ei, până când viața nu i le arată cu așa o forță încât devine complet imposibil să le ignore?

O astfel de neglijare și denigrare deliberată poate provoca, evident, supărare și dezamăgire. Pe de altă parte, există și aspecte pozitive în faptul că Europa și Statele Unite continuă să subestimeze Rusia cu încăpățânare, permițându-ne să le surprindem de fiecare dată.

Și să le învingem atunci când este necesar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0