Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De ce alegerile anticipate sunt aproape imposibile în Moldova - expert

© Sputnik / Сергей ЦуркануВыборы президента Молдовы голосование
Выборы президента Молдовы голосование - Sputnik Moldova, 1920, 05.02.2021
Abonare
Analistul politic a enumerat câțiva factori care împiedică inițierea procedurii de schimbare a corpului de deputați, criza politică având aici un pol important.

CHIȘINĂU, 5 feb – Sputnik. Principala intrigă în viața politică a țării rămâne probabilitatea dizolvării Parlamentului, care este posibilă doar în cazul în care legislatorii vor respinge de două ori candidatul pentru funcția de premier. Prima a fost înaintată candidatura Nataliei Gavrilița, deja câteva fracțiuni din Legislativ au declarat că nu o vor susține, alții păstrează o tăcere ”misterioasă”, nu spun nici ”da”, nici ”nu”.

Există și varianta când majoritatea situativă din Parlament îi poate propune președintelui un candidat, șeful statului va fi obligat să-l înainteze, iar deputații îl vor confirma.

Ce scenarii sun mai probabile în actuala situație? Răspunsul la întrebare a fost oferit în studioul Sputnik Moldova de analistul politic Roman Mihăieș.

”Din punctul meu de vedere, alegerile parlamentare anticipate în țară sunt imposibile, deoarece pentru ca acestea să aibă loc, două partide ar trebui să ajungă la consens – este vorba de PSRM și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Anume aceste fracțiuni au 52-53 de deputați în Parlament”, a declarat interlocutorul.

Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2021
Politică
Igor Dodon spune dacă PSRM votează guvernul Gavrilița și când vor avea loc anticipate
Potrivit expertului, situația creată este ambiguă, când PAS vrea să obțină cu orice preț dizolvarea Parlamentului, iar socialiștii, chiar dacă și vorbesc despre această necesitate, se află totuși într-o poziție politică de expectativă.

”Dreptei îi sunt favorabile aceste alegeri. De ce? Pentru că Maia Sandu este președinte și vrea să-și consolideze rezultatul obținut în campania precedentă, când a luptat pentru fotoliul de șef al statului. Își dorește oare PSRM aceste alegeri? Din câte văd eu, opiniile lui Igor Dodon și ale altor lideri ai respectivului partid în această privință diferă”, a adăugat analistul politic.

Mihăieș a subliniat de asemenea că însuși Dodon nu a exclus în unul dintre ultimele sale interviuri că actualul Parlament ar putea să activeze până la următoarele alegeri ”calendaristice”, care sunt posibile doar în toamna anului 2023.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0