Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Actele de înregistrare a ”Sputnik V” au ajuns în Moldova - Declarație

© REUTERS / SERGEY PIVOVAROVМедицинский работник наполняет шприц вакциной Sputnik V (Gam-COVID-Vac)
Медицинский работник наполняет шприц вакциной Sputnik V (Gam-COVID-Vac)  - Sputnik Moldova, 1920, 05.02.2021
Abonare
În cadrul unei transmisiuni live, fostul președinte al Republicii Moldova anunță din nou că actele de înregistrare a vaccinului rusesc împotriva coronavirusului ar fi ajuns în țara noastră.

CHIȘINĂU, 5 feb - Sputnik. Actele de înregistrare a vaccinului rusesc Sputnik V ar fi ajuns la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Precizarea a fost făcută în această dimineață de fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon în cadrul unei transmisiuni live. Acesta mai spune că cetățenii cu care a discutat în ultima vreme își doresc vaccinarea anume cu acest vaccin și că speră ca ”Sputnik V” va fi înregistrat și va ajunge cât mai curând în țara noastră. 

După ce, pe 22 ianuarie, Igor Dodon a anunțat că Fondul de Investiții Directe din Rusia a transmis către Republica Moldova pachetul de acte necesare pentru înregistrarea de urgență a vaccinului rusesc împotriva coronavirusului, am solicitat Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale informații cu referire la acest subiect. În răspunsul la solicitarea redacției Sputnik Moldova, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale anunță că „până în prezent, în adresa AMDM nu au parvenit solicitări de autorizare a vaccinurilor anti-Covid-19”, dar că Agenția se angajează să evalueze „în regim prioritar oricare vaccin anti-Covid-19, care va fi depus pentru procedura de autorizare”.

Первая в мире вакцина от коронавируса - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2021
Rusia
Germania a declarat că vaccinul "Sputnik V" a surprins cu adevărat Occidentul

Totodată, consultantul în comunicare la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Cristina Stratulat, a comunicat pentru Sputnik Moldova că, până în prezent, acest vaccin nu ar fi trecut cea de-a treia fază de precalificare la Organizația Mondială a Sănătății, astfel nu a fost acceptat de platforma COVAX prin care țara noastră va avea acces la vaccinurile impotriva coronavirusului. Potrivit acesteia, Republica Moldova va fi aprovizionată cu vaccin anti-COVID-19 doar de platforma COVAX, care a confirmat livrarea către Republica Moldova a 24 570 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech și 264 000 de doze produse de Oxford/AstraZeneca.

Întrebată când și dacă va primi Republica Moldova vaccinul rusesc ”Sputnik V”, Cristina Stratulat a comunicat că decizia nu le revine autorităților de la Chișinău, dar experților platformei COVAX, care va asigura statul cu vaccinuri anti-COVID-19. Astfel, țara noastră va primi doar vaccinuri acceptate de această platformă.  

După declarația de astăzi a lui Igor Dodon precum că actele de înregistrare ar fi la AMDM, am solicitat din nou informație cu privire la acest subiect. La ora publicării acestui articol, la dresa redacției nu a venit nici un răspuns la solicitarea noastră. 

Amintim, Igor Dodon anunța anterior că, în cazul în care ar fi fost acceptată înregistrarea vaccinului, Federația Rusă urma să furnizeze 100 de mii de doze de vaccin până la sfârșitul lunii februarie, dar întreg pachetul necesar - în termen de șase luni. Federația Rusă a depus la sfârșitul lunii octombrie 2020 o cerere către Organizația Mondială a Sănătății pentru o înregistrare accelerată a primului său vaccin împotriva noului coronavirus, ”Sputnik V”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0