Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Tatiana Vascan: Cancerul este o diagnoză, nu un verdict

© Sputnik / Rodion ProcaTatiana Vascan
Tatiana Vascan - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2021
Abonare
De Ziua mondială a luptei împotriva cancerului, marcată anual în data de 4 februarie, am aflat istoria de viață a unei adevărate luptătoare. Este vorba despre Tatiana Vascan, femeia care a reușit să învingă această maladie.
Tatiana Vasca: "Cancerul este o diagnoză, nu un verdict"

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Tatiana Vascan a povestit despre experiența prin care a trecut atunci când a aflat că suferă de cancer. Femeia a mărturisit în studioul Sputnik Moldova că i-a fost extrem de greu să depășească momentul în care i-a fost pus acest diagnostic. Vestea i-a șocat și pe membrii familiei.

Victoria Condrat - Sputnik Moldova, 1920, 06.08.2020
Povestea tinerei care a învins cancerul de col uterin: Mesajul adresat femeilor
Deși la început i se părea că viața practic nu mai are continuitate, totuși încrederea în sine, dorința de a lupta și de a fi alături de cei dragi au fost un imbold pentru ea ca să încerce cel puțin să înfrunte maladia. Și i-a reușit acest lucru.

"Eu eram gata să-mi vând și casa. Am avut însă mare noroc de copii. Din experiența mea pot spune că persoana care suferă de această maladie are nevoie de susținerea celor apropiați: să iasă împreună la plimbare, la o cafea. Într-un cuvânt, să-și trăiască viața frumos în continuare, pentru că oamenii care află despre acest lucru își pierd imediat toată speranța, devin depresivi și sunt supuși unui stres emoțional foarte puternic", a povestit Tatiana Vascan.

Femeia spune că a urmat tratamentul în Franța, acolo unde au învățat și sunt stabilite cu traiul de mai mulți ani cele două fiice ale sale. Acesta a fost momentul de cotitură în viața ei.

"Medicii din Franța sunt foarte buni și mereu sunt cu zâmbetul pe față. Te încarcă cu energie și îți dau această poftă de viață. Și în Moldova sunt mulți profesioniști, însă sărăcia din țară nu ne permite să avem aparataj medical performant. Totul începe de la ușa Policlinicii Oncologice: mult timp de așteptare în rând, întuneric pe coridoare, iar personalul medical nu schițează niciun zâmbet", a relatat femeia.

Tatiana Vascan încurajează oamenii să efectueze controale medicale sistematic pentru a preveni această maladie, iar cei care suferă de cancer să lupte și să nu cedeze niciodată întrucât "cancerul este o diagnoză, nu un verdict".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0