CHIȘINĂU, 4 feb – Sputnik. Statele Unite încearcă să intervină în dreptul procesual penal din Rusia, a declarat pentru agenția de presă RIA Novosti președintele Comitetului pentru afaceri internaționale al Consiliului Federației, Constantin Kosaciov.
Marți, tribunalul Simonovski din Moscova a decis să anuleze condamnarea cu suspendare a lui Navalnîi în cazul "Yves Rocher" și să o înlocuiască cu 3,5 ani de închisoare. După aceea, câțiva senatori americani i-au înaintat Congresului un proiect de lege privind impunerea unor sancțiuni anti-rusești.
"Congresmenii americani nu ratează nicio ocazie de a exercita presiuni asupra Rusiei. Dar acestea sunt doar pretexte, nu motive", a comentat Kosaciov.
Potrivit lui, situația cu Navalnîi este "o chestiune pur internă a Federației Ruse, care nu are nimic de-a face nici cu Statele Unite, nici cu relațiile bilaterale".
"Iar amenințarea cu sancțiuni în acest caz este, de asemenea, o ingerință în jurisdicția dreptului procesual penal rusesc, care, așa cum ar trebui să știe bine congresmenii și senatorii, reprezintă o încălcare a principiilor de bază a statului de drept", a conchis Kosaciov.
Pentru sancțiuni s-au pronunțat de asemenea Republica Cehă și Polonia. În același timp, Ministerul de Externe al Austriei s-a pronunțat împotriva legării restricțiilor din cauza lui Navalnîi de "Nord Stream – 2". Germania a făcut o declarație similară. Cabinetul de Miniștri a explicat în repetate rânduri că consideră că proiectul este comercial, nu politic, deci trebuie finalizat.
Anterior, Ministerul de Externe al Federației Ruse i-a sfătuit pe politicienii străini să respecte dreptul internațional și să se ocupe de problemele țărilor lor. În special, ministrul de Extrene, Serghei Lavrov, a menționat că declarațiile Occidentului la această temă sunt unele și aceleași. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a numit reacția diplomaților occidentali la situația din jurul lui Navalnîi ”un lanț de acțiuni politice înscenate”.
Instanțele au examinat deja de trei ori demersurile Serviciul Federal al Penitenciarelor de a înlocui sentința cu suspendare a lui Navalnîi cu un termen real - și de fiecare dată au refuzat. Dar numai în ultimii trei ani, potrivit Serviciului Federal al Penitenciarelor, fondatorul Fundației de luptă Anticorupţie (FBK), de aproape 60 de ori, nu a raportat la timp la Inspectoratul Executiv Penal (și el este obligat să facă acest lucru de două ori pe lună), primind numeroase pedepse administrative, de la amenzi mari până la arestări. Fiecare dintre aceste fapte în parte și toate împreună, conform legii, amenință persoana condamnată cu abolirea privilegiului de a executa o pedeapsă cu suspendare. Însăși această măsură este utilizată destul de frecvent în Rusia – doar anul trecut, pedeapsa cu suspendare a fost înlocuită cu o pedeapsă cu executare pentru 11,3 mii de persoane, iar în 2019 – pentru mai mult de 15 mii.
Acuzațiile potrivit cărora Navalnîi este urmărit doar pentru activitățile sale politice au fost respinse de Curtea Europeană a Drepturilor Omului: Strasbourgul nu a recunoscut contextul politic în cazul "Yves Rocher" (anume acesta a fost obiectul plângerii), deși a acordat despăgubiri pentru arestul la domiciliu, care au fost plătite integral de autoritățile ruse.
*Fondul de luptă anticorupţie (FBK) este inclus de Ministerul Justiției al Federației Ruse în registrul organizațiilor non-profit, care au statut de agent străin.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova