Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Medic, despre efectele secundare de după vaccinare

© REUTERS / SERGEY PIVOVAROVМедицинский работник наполняет шприц вакциной Sputnik V (Gam-COVID-Vac)
Медицинский работник наполняет шприц вакциной Sputnik V (Gam-COVID-Vac) - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2021
Abonare
Medicul a explicat la ce simptome ar trebui să atragem atenție în primul rând după administrarea vaccinului.

CHIȘINĂU, 3 feb – Sputnik. În primele zile după vaccinarea împotriva coronavirusului ar trebui atrasă atenția în primul rând la simptomele asemănătoare gripei, a declarat la ”Pervii Canal” medicul terapeut principal al Ministerului rus al Sănătății, directorul Centrului Național de Cercetări Medicale în domeniul terapiei și medicinei profilactice, Oxana Drapkina.

Potrivit specialistului, efectele secundare se păstrează de regulă pe parcursul primelor două zile din momentul administrării vaccinului, de aceea nu există motive de îngrijorare.

”Nu este nimic de ce ar trebui să ne temem, dar iată ce ar trebui să urmărim. Ar putea să apară simptome asemănătoare gripei, o stare gripală. Slăbiciune, dureri articulare, somnolență, ar putea crește temperatura pentru scurt timp. Starea poate fi însoțită de frisoane.”, a subliniat Drapkina.

Medicul a precizat că sunt foarte rare cazurile când oamenii au temperatură de peste 39 de grade după vaccinare.

Медицинский работник демонстрирует флакон с вакциной Sputnik V (Gam-COVID-Vac) во время вакцинации против коронавирусной болезни (COVID-19) - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2021
Societate
Ce spun experții despre siguranța și eficaciența vaccinului "Sputnik V"

”Cel mai frecvent este de până la 38 de grade, dacă este de peste 38, recomandăm administrarea unei pastile de paracetamol, sau dacă este mai jos de 38 însă este prost suportată”, a explicat ea.

Drapkina a menționat că în astfel de cazuri ”nu este nevoie să alergi nicăieri” după ajutor.

Actualmente, cetățenilor ruși le este accesibil ”Sputnik V” – primul vaccin din lume împotriva coronavirusului. El a fost dezvoltată de Centrul ”Gamalei” în comun cu fondul pentru Investiții Directe din Rusia. Ministerul rus al Sănătății l-a înregistrat în luna august. În afară de Rusia, preparatul a fost autorizat deja în Belarus, Argentina, EAU, Ungaria, Cerbia, Bolivia, Algeria, Palestina, Venezuela, Paraguay și Turkmenia. A fost inițiat procesul de înregistrare cu UE și OMS.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0