Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Veste bună: Secții COVID închise din lipsă de pacienți

Centrul COVID-19 Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2021
Abonare
COVID-19 bate în retragere, iar unele secții se închid din lipsa pacienților infectați cu noul coronavirus. Ministerul Sănătății anunță că secțiile COVID din patru spitale au fost închise, iar acestea continuă să activeze conform profilului, cum era până la pandemie.

CHIȘINĂU 3 feb - Sputnik. Timp de câteva săptămâni, în Republica Moldova nu se mai înregistrează antirecorduri privind numărul de cazuri noi de COVID-19, așa cum se întâmpla acum mai bine de două luni când numărul infectărilor zilnice depășea cifra de 1 700 de cazuri. Atunci autoritățile trăgeau alarma că spitalele sunt pline și că nu mai au unde trata bolnavii de COVID-19. Mai mult, autoritățile căutau soluții de a mai deschide alte secții, ca să poată face față numărului mare de bolnavi. 

Tatiana Zatîc - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2021
Vaccinul anti-COVID: Sunt sau nu condiții de păstrare în Moldova

În prezent, numărul cazurilor zilnice noi a scăzut considerabil, iar unele secții din câteva spitale nu mai simt nevoia să activeze, deoarece numărul de bolnavi cu COVID-19 este mult mai mic, iar instituțiile sunt nevoite să cheltuie bani din buget ca să întrețină secțiile care nu sunt necesare în prezent. Astfel, Ministerul Sănătății a luat decizia de a închide secțiile COVID din cadrul a patru spitale. Este vorba despre Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie, Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile, Dispensarul Republican de Narcologie și Spitalul Raional Ialoveni. Astfel, aceste instituții medicale continuă acum să acorde asistență medicală de profil.

Consultantul în comunicare a Ministerului Sănătății Cristina Stratulat a declarat pentru Sputnik Moldova că aceste secții au fost deschise anterior pentru a se putea face față numărului mare de bolnavi, iar acum, când aceste secții sunt fără pacienți, nu mai există necesitatea de a le lăsa deschise. 

”Aceste spitale au fost incluse în lista instituțiilor medico-sanitare publice spitalicești, destinate internării pacienților care întrunesc definiția de caz pentru COVID-19, pentru tratamentul pacienților cu forme medii ale bolii, atunci când capacitatea de spitalizare a celorlalte spitale a fost epuizată, pe fondul creșterii numărului de cazuri, iar la necesitate, vor fi reactivate”, a declarat consultantul în comunicare a Ministerului Sănătății Cristina Stratulat.

Ambulanța - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2021
Societate
În Chișinău este menținut Codul Roșu de COVID: Situația epidemică actuală
Potrivit Cristinei Stratulat, în prezent, spitalele din Capitală dispun de suficiente paturi libere pentru pacienții cu COVID-19, iar capacitatea de ocupare a locurilor fiind de 50 - 70 la sută. 

Conform datelor oferite de autoritățile medicale, până în prezent au fost confirmate peste 160 de mii de cazuri de COVID-19. Cea mai gravă situație este în Capitală, unde până acum au fost înregistrate peste 67 de mii de îmbolnăviri. La polul opus sunt însă raioanele Leova, Cantemir, Dubăsari, Vulcănești și Basarabeasca, unde de la începutul pandemiei și până în prezent s-au înregistrat până la o mie de îmbolnăviri.

Cifrele mai arată că, dintre toți cei care au fost infectați cu noul virus, cei mai mulți au vârsta între 60 și 63 de ani. Totodată, femeile sunt cele mai mult afectate de noul virus. Peste 94 de mii de femei s-au îmbolnăvit de COVID-19, dintre acestea peste 740 fiind gravide. 

Conform datelor, 1 125 de cazuri au fost de import, iar celelalte sunt cu transmitere locală. Peste 3 400 de bolnavi au murit din cauza complicațiilor date de virus. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0