Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât de sigur este vaccinul împotriva COVID-19

© Sputnik / Mihai CarausAngela Paraschiv
Angela Paraschiv - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2021
Abonare
Cât de sigur este vaccinul împotriva COVID și prin ce se deosebește de celelalte tipuri de vaccin dezvoltate până în prezent? Răspunsul l-am aflat de la doctorul în științe medicale și șefa Disciplinei Epidemiologie a Universității de Medicină, Angela Paraschiv.
Cât de sigur este vaccinul împotriva COVID?

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", doctorul în științe medicale Angela Paraschiv a remarcat că vaccinul împotriva COVID-19, care va ajunge în Moldova, a fost elaborat după o tehnologie modernă - ARN mesager (ARNm). Aceasta permite celulelor să producă fragmente inofensive de proteine virale pe care organismul uman le utilizează pentru a crea un răspuns imunitar în vederea prevenirii sau combaterii unei infecții naturale ulterioare.

Московский физико-технический институт - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2021
Lancet a publicat rezultatele celei de-a treia etape a studiilor clinice asupra Sputnik V
"Vaccinul este administrat unei persoane sănătoase și elaborează niște anticorpi specifici anume pentru această proteină aflată pe suprafața exterioară a virusului, respectiv persoana nu se poate îmbolnăvi. Este un vaccin mult mai purificat, sigur și eficient", a subliniat Angela Paraschiv.

Potrivit ei, vaccinul anti-COVID este administrat în două doze, astfel asigurând o protecție de lungă durată. Cu toate acestea, deocamdată nu se cunoaște perioada în care vor exista acești anticorpi în organismul uman.

"La moment nu putem spune care este durata, însă s-a demonstrat că o persoană care a avut acest virus are anticorpi pentru o perioadă de 3-6 luni. În cazul vaccinării, cu siguranță această perioadă este mult mai îndelungată", a conchis interlocutoarea.

Potrivit Ministerului Sănătății, primele loturi de vaccin anti-COVID vor ajunge în țară la mijlocul lunii februarie.

Sunt așteptate în primul rând 24.570 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech (Comirnaty) și 264.000 doze produse de Oxford/AstraZeneca. Pe 30 ianuarie, Ministerul a anunțat că a recepționat confirmarea livrării vaccinurilor din partea platformei COVAX – un număr de doze suficient pentru a vaccina 20% din populație.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0