Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

„Avanpostul lumii ruse” – Ziua Unității Naționale în Găgăuzia

© Sputnik / Maxim TopalУчастники круглого стола в НИЦ Гагаузии_1
Участники круглого стола в НИЦ Гагаузии_1 - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2021
Abonare
În Găgăuzia este marcată Ziua Unității Naționale. Despre ce sărbătoare este vorba și de ce este atât de importantă pentru regiunea autonomă - aflați în materialul Sputnik.

COMRAT, 2 feb – Sputnik, Maxim Topal. Două referendumuri (consultativ și legislativ) s-au desfășurat pe teritoriul Găgăuziei acum 7 ani.

În cadrul referendumul consultativ, locuitorii Găgăuzii s-au pronunțat pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală de atunci (azi, Uniunea Economică Eurasiatică). La referendumul legislativ, s-au pronunțat pentru autodeterminarea regiunii în cazul în care Republica Moldova își va pierde independența și statalitatea.

Deputații Parlamentului RM onoreaza drapelul și imnul de stat - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2020
Politică
Statutul special pentru Găgăuzia a fost votat în lectură finală

În favoarea acestor decizii a votat o majoritate absolută a locuitorilor autonomiei, care au venit la secțiile de vot. În pofida faptului că autoritățile centrale ale țării au declarat că referendumul este ilegal, ambele plebiscite au avut loc și de atunci ziua de 2 februarie este marcată în Găgăuzia drept o zi de sărbătoare.

Tradițional, în această zi în Găgăuzia au loc evenimente festive, dedicate desfășurării referendumului. Din cauza pandemiei de COVID-19, în acest an sărbătoarea s-a desfășurat modest. La masa rotunda în cadrul Centrului de Știință și Cercetare “Maria Marunevici” s-a reunit un număr mare de activiști civici.

© Sputnik / Maxim TopalIrina Konstantinova
„Avanpostul lumii ruse” – Ziua Unității Naționale în Găgăuzia - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2021
Irina Konstantinova

Directorul instituției, Irina Constantinova, a menționat în discursul său că, prin votul din ziua de 2 februarie 2014, poporul găgăuz “a dat dovadă din nou de o înțelepciune politică”.

“Astăzi avem dreptul să facem o apreciere științifică și istorică a acelor evenimente și suntem obligați s-o facem”, a spus Irina Constantinova.

Ea a citat opinia cunoscutului istoric și etnolog găgăuz, Mihail Guboglo, enunțată de el în cadrul unui studiu din anul 2018:

“Două vizite amicale ale președintelui Turciei în Găgăuzia și totodată desfășurarea referendumului, dorit din suflet de Moscova, contribuie la păstrarea unei gândiri sincretice și consolidează opinia majorității cetățenilor autonomiei că Găgăuzia, pe de o parte, reprezintă avanpostul sud-vestic al lumii ruse, iar pe de altă parte – o fereastră europeană pentru lumea turcă”.

Deputatul în parlament Fiodor Gagauz consideră că referendumul găgăuz reprezintă “un examen al maturității politice”, pe care locuitorii autonomiei l-au susținut cu succes “civilizat și în conformitate cu legea”.

© Sputnik / Maxim Topalmasă rotundă
„Avanpostul lumii ruse” – Ziua Unității Naționale în Găgăuzia - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2021
masă rotundă

Președintele Sfatului Bătrânilor din Găgăuzia, Vasili Arnaut, a observat că plebiscitul a permis locuitorilor “să se manifeste vocal și să-și facă auzită opinia”. De atunci politicienii moldoveni sunt nevoiți să țină cont de această opinie. 

© Sputnik / Maxim TopalVasili Arnaut
„Avanpostul lumii ruse” – Ziua Unității Naționale în Găgăuzia - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2021
Vasili Arnaut

Cu această poziție este de acord și fostul deputat al Adunării Populare a Găgăuziei, președintele raionului Comrat, Ivan Topal.

“În acele zile complicate și friguroase, oamenii ieșeau la manifestații și erau gata să desfășoare referendumul cu orice preț. Nouă, deputaților, ni s-au creat mai multe impedimente din partea autorităților Republicii Moldova și instanțelor de judecată. Unii deputați ai Adunării Populare nu erau admiși la ședință. Doar un singur vot decidea dacă va avea loc referendumul sau nu. Ne doream să cooperăm foarte strâns cu Federația Rusă și cu statele din Uniunea Economică Eurasiatică. Am avut dreptate. Viața a demonstrat că economia noastră depinde în totalitate de Rusia”, își amintește unul din participanții la acele evenimente, Ivan Topal.

© Sputnik / Maxim TopalFostul deputat al Adunării Populare a Găgăuziei Ivan Topal
„Avanpostul lumii ruse” – Ziua Unității Naționale în Găgăuzia - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2021
Fostul deputat al Adunării Populare a Găgăuziei Ivan Topal

Decizia cu privire la desfășurarea referendumului în 2013, apoi la începutul lui 2014 (repetat) a fost luată de Adunarea Populară (parlamentul) Găgăuziei. Președintele ei, Vladimir Kîssa, a subliniat că ziua de 2 februarie reprezintă cu adevărat un simbol al solidarității și unității.

“Această sărbătoare ne aduce aminte de un eveniment semnificativ pentru soarta autonomiei, ne amintește de patriotismul poporului nostru multinațional. Acum șapte ani ne-am unit și am desfășurat referendumurile despre vectorul extern al dezvoltării și despre statutul Găgăuziei. Trebuie să păstrăm cu atenție sentimentul comuniunii spirituale și doar împreună vom putea obține niște schimbări adevărate în viața autonomiei noastre, să o facem cu adevărat puternică și înfloritoare”, a spus Kîssa.

Acum șapte ani, pentru desfășurarea celor două referendumuri, pe teritoriul Găgăuziei au fost deschise 62 de secții de votare. Prezența la vot a depășit 57 la sută. Din numărul total al celor veniți la vot, 98 la sută au votat pentru orientarea spre Est a Moldovei și pentru statutul Găgăuziei. Niciun leu nu a fost cheltuit din bugetul țării și autonomiei pentru desfășurarea plebiscitului, toate cheltuielile au fost acoperite de donatori.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0