Продолжается реконструкция Большого Каменного моста - Sputnik Moldova, 1920
Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Ziua întronizării Patriarhului Kiril al Rusiei: 12 ani de slujire

© Sputnik / Сергей Пятаков / Trecere la banca de fotografiiПатриарх Московский и всея Руси Кирилл
Патриарх Московский и всея Руси Кирилл - Sputnik Moldova, 1920, 01.02.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Astăzi se împlinesc doisprezece ani ani de la întronizarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, în scaunul de Patriarh.

CHIȘINĂU, 1 feb - Sputnik. Astăzi este ziua întronizării Patriarhului Kirill al Moscovei și al întregii Rusii. Patriarhul Kiril împlinește doisprezece ani de slujire arhierească. În această zi vor avea loc slujbe festive în toate bisericile ortodoxe din Rusia.

"Dacă să vorbim despre realizările celor 12 ani de slujire arhierească, atunci există o mulțime de lucruri. Reforma sistemului de administrație bisericească, probabil, aș spune că este cea mai importantă dintre ele care a schimbat radical întregul sistem și anume datorită acestui lucru a fost posibil ca renașterea vieții bisericești, care s-a resimțit, în primul rând, în orașele mari, acum se întâmplă și la sate. Acum avem episcopi care trăiesc nu numai în capitale, nu numai în centre regionale, ci care trăiesc cu adevărat în regiuni, care vizitează comunele și satele. Iar acest proces de renaștere a bisericii inițiat de patriarhul Kiril a primit un nou impuls datorită acestei reforme a administrației bisericești", a subliniat mitropolitul Ilarion din Volokolamsk.

Și fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon i-a transmis un mesaj de felicitare cu acest prilej.

Патриарх Московский и всея Руси Кирилл во время Рождественского богослужения в храме Христа Спасителя в Москве - Sputnik Moldova, 1920, 31.01.2019
Rusia
Patriarhul Kiril: Respingerea valorilor familiei duce civilizația în haos

”Permiteți-mi să vă aduc cele mai sincere felicitări cu prilejul zilei întronizării. Timp de doisprezece ani, ați fost Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse. Fiecare zi de slujirea a fost plină de grijă pentru unitatea Bisericii lui Hristos, pentru enoriași și pentru monahi, pentru ortodoxia universală. În acești doisprezece ani v-ați manifestat ca susținător al Bisericii luptătoare, care apără activ, în spațiul social și media, adevărurile eterne ale lui Hristos. Anume astăzi, când asistăm la batjocorirea moralității creștine și a valorilor tradiționale ale popoarelor lumii creștine, cuvântul dumneavoastră inspiră milioane de credincioși din întreaga lume. În numele tuturor creștinilor ortodocși din Moldova, vă doresc multă sănătate și vitalitate de care aveți nevoie în misiunea dificilă pe care o aveți. Vreau să vă asigur că oamenii țării noastre vor rămâne pentru totdeauna credincioși Bisericii Ortodoxe, care i-a protejat și inspirat de-a lungul secolelor”, este menționat în mesajul lui Dodon.

Date biografice

Patriarhul Kiril s-a născut în data de 20 noiembrie 1946, în orașul Leningrad, primind la botez numele de Vladimir Mihailovici Gundeav.

În data de 3 aprilie 1969 este tuns în monahism de Mitropolitul Nicodim (Rotov) de Leningrad şi Novgorod, primind numele de Kiril. Același mitropolit îl hirotonește ierodiacon în 7 aprilie, și ieromonah în 1 iunie.

În anul 1970 obține titlul de Magistru în Teologie al Academiei Teologice Ortodoxe din Leningrad.

În data de 12 septembrie 1971 a fost ridicat la treapta de arhimandrit. Între anii 1971-1974 a reprezentat Patriarhia Moscovei la Consiliul Mondial al Bisericilor de la Geneva.

În data de 14 martie 1976 a fost hirotonit în treapta de episcop de Vîborg, iar pe 2 septembrie 1977 a fost ridicat în treapta de arhiepiscop.

Din data de 26 decembrie 1984 este numit Arhiepiscop de Smolensk și Veazemsk.

Începând cu anul 1986 devine oblăduitor al parohiilor din regiunea Kaliningrad, iar în 1988 este ales şi numit în postul vacant de Arhiepiscop de Smolensk şi Kaliningrad.

Din data de 13 noiembrie 1989 până în anul 2009 a fost Coordonator al Departamentului de Relații Externe  (din august 2000 — Departament al Relaţiilor Externe Bisericești), membru permanent al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse.

În data de 25 februarie 1991 este ridicat în treapta de mitropolit.

Патриарх Московский и всея Руси Кирилл - Sputnik Moldova, 1920, 13.01.2019
Mesaj puternic: Patriarhul Kiril, despre gadgeturi și controlul total - Video

Din data de 27 ianuarie 2009, sinodul local al Bisericii Ortodoxe Ruse l-a ales pe mitropolitul Kiril ca Patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii. Intronizarea Preafericitului Patriarh Kiril a avut loc în data de 1 februarie 2009 în catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.

În perioada 7-9 septembrie 2013, Patriarhul Kiril a întreprins o vizită pastorală în Republica Moldova.

De asemenea, precizăm că în luna octombrie a anului 2017, Preafericirea Sa a întreprins o vizită în România, pentru a participa la Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. Aceasta a fost prima vizită a unui Întâistătător al Bisericii Ruse după 1989 şi prima vizită a Preafericitului Părinte Kiril în România după alegerea sa ca patriarh.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0