Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum va fi efectuată vaccinarea împotriva COVID-19 în Republica Moldova

© Sputnik / AFK Sistema / Accesați arhiva multimediaDoses de vaccin
Doses de vaccin  - Sputnik Moldova
Abonare
Imunizarea împotriva virusului COVID-19 se va efectua în Republica Moldova în trei etape. Iată cine vor primi primii vaccinul.

CHIȘINĂU, 31 ian - Sputnik. Potrivit planului național de imunizare împotriva coronavirusului, 70% din populația Republicii Moldova ar urma să primească vaccinul. 

La prima etapă li se va administra vaccinul lucrătorilor din domeniul medical, precum și personalului din cadrul serviciilor de asistență socială.

Un médecin prépare une seringue avec un vaccin (archive photo) - Sputnik Moldova
Societate
Este oficial! Când vor ajunge în Moldova primele loturi de vaccin împotriva COVID-19

În cadrul celei de-a doua etape vor fi imunizate persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani, celor care au afecțiuni cronice, precum și angajații din cadrul structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorii din sistemului penitenciar.

Abia la cea de-a treia etapă va fi imunizată toată populația, adică toți cei care nu au fost vaccinați în primele două etape. 

Pe 30 ianuarie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că primele loturi de vaccin împotriva coronavirusului vor ajunge în țară la mijlocul lunii februarie.

Republica Moldova va recepționa 24.570 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech și 264.000 de doze produse de Oxford/AstraZeneca.

Vaccinul produs de Pfizer/BioNTech va fi depozitat la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, care va asigura condițiile necesare de păstrare la temperatura de -60°C -90°C. Ulterior, vaccinurile vor fi distribuite către punctele de vaccinare.

Встреча президента Молдовы с представителями ООН и ВОЗ в республике - Sputnik Moldova
Societate
Accesul la vaccin, discutat de președintele Moldovei cu reprezentanții ONU și OMS

Vaccinul AstraZeneca va fi livrat în Republica Moldova în tranșe, începând cu sfârșitul lunii februarie. Acest vaccin trebuie păstrat la o temperatură de +2°C +8°C.

Instituția susține că platforma COVAX a primit cereri de aprovizionare cu vaccin împotriva COVID-19 din partea a 72 de țări, dar, la prima etapă, doar 18 țări au fost selectate, inclusiv Republica Moldova.

La prima etapă, Republica Moldova va recepționa cu titlu gratuit, prin intermediul COVAX, vaccin anti COVID-19 pentru 20% din populația totală, de pe ambele maluri ale râului Nistru.

Platforma COVAX a fost creată de Organizația Mondială a Sănătății și Comisia Europeană pentru a oferi acces la instrumente de combatere a COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0