Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce spune Gurbulea despre un posibil război dintre judecători și procurori

© Sputnik / OsmatescoValeriu Gurbulea
Valeriu Gurbulea - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul procuror general Valeriu Gurbulea a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre un posibil război între judecători și procurori în instrumentarea unor dosare de rezonanță. Despre ce este vorba - aflați în materialul ce urmează
Ce spune Gurbulea despre un posibil război dintre judecători și procurori

La începutul lunii ianuarie, procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a lansat un apel în legătură cu atacurile din sfera politicului asupra independenței Procuraturii. Ulterior, în câteva apariții televizate el menționa că, după devalizarea sistemului bancar, instrumentarea dosarelor legate de furtul milardului a trenat, iar ancheta, spunea procurorul general, a luat o direcție greșită.

Stoianoglo Alexandr - Sputnik Moldova
Politică
Stoianoglo - Apel către politicienii din Republica Moldova

Stoianoglo a confirmat, de fapt, că asistăm la un război deschis între procurori și judecători în dosarele privind implicarea unor persoane politice și din sistemul bancar în jaful secolului. Procurorul general menționa că, în unele dosare de rezonanță, judecătorii apără anumite interese, ba mai mult, itimidează procurorii în procese de judecată. 

Fostul procuror general Valeriu Gurbulea spune că asemenea fenomene au fost tot timpul, doar că în ultima perioadă aceste contradicții între procurori și corpul de judecători au îmbrăcat forma unor reglări de conturi.

„Au fost și există încercări de intimidare pentru ca judecătorii să-și poată promova poziția sa pe un anumit dosar. Există asemenea manifestări, blocări, interese subiective ale unor judecători care sunt bine plătiți, doar că, la ora actuală, procuratura are suficiente instrumente pentru a aduce lucrurile într-o normalitate juridică”, a menționat Gurbulea.

El spune că, în situația în care unii judecători acționează înt-un mod ilegal în anumite dosare, procurorul general dispune de instrumentariul necesar, incluisiv de a porni o procedură disciplinară și a o înainta CSM-lui, iar dacă această faptă întrunește elementele unei infracțiuni, urmează autosezizarea și solicitarea CSM-lui de a da acordul pentru urmărirea penală în privința judecătorului.

Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova
Politică
Stoianoglo: PG a devenit o structură cu adevărat independentă

„Trebuie să menționez că există și norme care prevăd răspunderea penală pentru pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri judecătorești vădit ilegale, cât și răspunderea judecătorului pentru împiedicarea activității procurorului la exercitarea urmăririi penale. Deci norme legale cât și posibilități procesuale există pentru instituția procuraturii, iar procurorul general trebuie să uzeze și să aplice aceste proceduri legale pentru a securiza ancheta și corpul de procurori de unele acțiuni ilegale ale judecătorilor”, a concluzionat Valeriu Gurbulea.

La începutul lunii ianuarie, procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a lansat un apel în legătură cu atacurile din sfera politicului asupra independenței Procuraturii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0