Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: Ce a determinat-o pe Sandu să înainteze un candidat la funcția de premier

© Sputnik / Евгений ПанасенкоGuvernul Republicii Moldova Правительство РМ
Guvernul Republicii Moldova Правительство РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Analistul politic Igor Volnițchi a explicat de ce noul președinte al Moldovei, Maia Sandu, nu a mai putut amâna nominalizarea unui candidat la funcția de șef al Cabinetului de Miniștri.

CHIȘINĂU, 31 ian - Sputnik. Singurul lucru pe care l-a putut face noul președinte al Moldovei, conform prevederilor Constituției țării, este să numească un candidat la funcția de prim-ministru, pentru a evita consecințe neplăcute din partea Parlamentului, unde unii deputați au vorbit deja despre începerea procesului de destituire. Declarația a fost făcută de analistul politic Igor Volnițchi în studioul Radio Sputnik Moldova.

Наталья Гаврилица - Sputnik Moldova
Politică
Cine este Natalia Gavrilița, candidatul propus de Sandu pentru funcția de premier

„În Constituție este descris foarte clar modul în care ar trebui să se comporte șeful statului în astfel de situații. După ce administrația prezidențială a epuizat opțiunea de rezervă, după ce a depus sesizare la Curtea Constituțională și a primit un aviz negativ, echipa președintelui Maia Sandu pur și simplu nu putea să acționeze altfel", a spus expertul.

Potrivit interlocutorului, dacă Sandu nu ar fi nominalizat pe nimeni pentru funcția de prim-ministru, ar fi fost acuzată că nu a respectat Constituția și nu a urmat litera legii. Volnițchi a adăugat că este puțin probabil ca echipa noului președinte al Moldovei să vrea ca Natalia Gavrilitsa să devină șefă a Guvernului. 

"Pentru ei, obiectivul este evident - alegerile parlamentare anticipate, au ales calea provocării lor. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că doamna Gavrilița nu are nicio șansă de a deveni prim-ministru. Politica moldovenească este destul de specifică, dacă interesele unor partide dictează necesitatea evitării alegerilor anticipate, este posibil ca Gavrilița să devină șefă a Cabinetului de Miniștri", a conchis Volnițchi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0