Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De ce deputații PAS nu vor susține un Guvern condus de colega lor Gavrilița

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента 06/03/2020
Заседание Парламента 06/03/2020 - Sputnik Moldova
Abonare
Partidul Acțiune și Solidaritate își menține ferm poziția. Deputații PAS nu o vor vota pe colega lor de formațiune, care a fost înaintată la funcția de prim-ministru.

CHIȘINĂU, 29 ian - Sputnik. În Republica Moldova avem criză economică, pandemică, dar nu politică. De această părere este deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Vladimir Bolea și a fost pronunțată într-o emisiune live în Centrul de presă Sputnik Moldova.

Corneliu Furculita - Sputnik Moldova
Votează sau nu socialiștii viitorul Guvern: Furculiță deschide parantezele

„Totul este politică: Din punctul meu de vedere, totul este absolut normal. Avem o Președinție funcțională, un Parlament funcțional. Urmează să vedem ce se va întâmpla după, probabil încă 14 zile, când Natalia Gavrilița va veni în Legislativ cu lista de miniștri”, a declarat Bolea. 

Cu toate acestea, el insistă că sunt necesare alegeri parlamentare anticipate și spune că formațiunea nu va susține formarea unui nou Guvern. Potrivit lui, votarea unui executiv minoritar nu va aduce rezultatul scontat. 

Vladimir Bolea consideră că înaintarea candidaturii la funcția de prim-ministru nu este altceva decât prima procedură de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate, iar dacă în a 46-a zi de la înaintarea Nataliei Gavrilița la această funcție nu va fi votat Guvernul, poate fi stabilită data anticipatelor. 

„În a 46-a zi președintele semnează decretul, pe care îl transmite Curții Constituționale pentru examinare. După ce CC stabilește că s-au întrunit toate cerințele legale, declară alegeri anticipate în termen de maxim 90 de zile din ziua dizolvării Parlamentului”, a mai spus Bolea. 

De cealaltă parte, deputatul Partidului Socialiștilor Nicolae Pascaru îi îndeamnă pe colegii din opoziție să mai discute despre formarea unui nou Guvern condus de Natalia Gavrilița. Acesta spune că, întrucât alegerile parlamentare înseamnă bani publici, este necesar ca toate formațiunile să aibă un plan bine pus la punct, astfel încât să fie în beneficiul cetățenilor. 

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Dodon laudă candidatura lui Sandu la funcție de premier: Gavrilița este profesionistă

„Atât de mult s-au „bătut” în acest Parlament, încât toți au ajuns la concluzia că acesta trebuie să fie dizolvat. Dar să ne gândim la cei care vor veni în noul Legislativ, cât de buni vor fi ei. Dacă analizăm componența partidelor, eu nu văd supermani care ar salva țara. Totuși avem nevoie de un prim-ministru și de o echipă de miniștri puternici care să conducă acest proces de tranziție”, a precizat deputatul PSRM. 

Președintele Maia Sandu a înaintat candidatul la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova pe 27 ianuarie. Șeful statului decis să o înainteze pe Natalia Gavrilița la această funcție.

Acesteia îi revine misiunea să formeze viitoarea echipă guvernamentală, care ulterior va merge în Parlament, pentru a obține votul deputaților. Natalia Gavrilița a fost ministrul al Finanțelor în Guvernul condus de Maia Sandu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0