Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Gaiciuc, despre rachetele „Patriot”: Apar semne de întrebare

© Sputnik / OsmatescoVictor Gaiciuc
Victor Gaiciuc - Sputnik Moldova
Abonare
După cinci ani de la semnarea contractului, în România a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete „Patriot” din cele patru cumpărate de țara vecină.
Gaiciuc, despre rachetele PATRIOT: Apar semne de întrebare

Specialiștii spun că investiția actuală este inutilă, întrucât o coordonare a dispozitivelor de siguranță și protecție a bazei Deveselu, cu dotarea corespunzătoare a scutului, cu sistemul existent în România — "Hawk" - era perfect capabilă să asigure protecția teritoriului României, fără acea investiție uriașă pentru "Patriot".

Solicitat de Sputnik Moldova, fostul ministru al Apărării Victor Gaiciuc s-a pronunțat asupra achziționării de către România a acestui sistem antirachete. Generalul a menționat că noua achiziție nu asigură neapărat securitatea în zonă.

Американские ракеты Patriot размещены в Польше - Sputnik Moldova
Politică
Video: Sistemul american Patriot a ajuns în România – cum arată
"Din punct de vedere pur militar, orice armament este binevenit, dar în cazul de față nu sunt ferm convinși că acest sistem ar mări securitatea în zonă. Această acțiune generază apariția mai multor semne de întrebare precum: "Cine este potențialul inamic al României?"; "Vechile sisteme antiaeriene erau sau nu în stare să protejeze zona? " și, nu în ultimul rând, "Merită oare investiția, în contextul costului destul de mare al sistemului Patriot?". Nu aș vrea să mă implic în treburile interne ale României, însă în viziunea mea înarmarea țării vecine ar duce la aceea că ea va deveni ținta acelui potențial inamic. Ba mai mult, nu simt o siguranță mai mare de la apariția acestor rachete, din contra, în caz de eventual conflict, România ar deveni o țară țintă și ne-ar afecta și pe noi, cetățenii Republicii Moldova această situație", a declarat Gaiciuc.

Menționăm că achiziția primului sistem „Patriot” a costat 910,1 milioane de dolari americani. Valoarea totală a contractului este de 3,9 miliarde de euro.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0