Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nicolae Ocmochescu spune care este calea legală spre alegeri anticipate

© Sputnik / Rodion ProcaNicolae Osmochescu
Nicolae Osmochescu - Sputnik Moldova
Abonare
Despre dizolvarea Legislativului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate se discută tot mai mult în ultima perioadă. Care este totuși calea legală pentru atingerea acestui scop.
Nicolae Ocmochescu spune care este calea legală spre alegeri anticipate

Odată cu anunțarea demisiei Guvernului Chicu, presa a fost inundată de opinii și propuneri privind declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Doctorul în drept internațional Nicolae Osmochescu a spus într-un interviu pentru Sputnik Moldova, care este calea legală de declanșare a alegerilor anticipate. Potrivit lui, articolul 85 din Constituție este foarte explicit în acest sens și nu necesită eforturi mari pentru a fi înțeles.

„Parlamentul poate fi dizolvat, conform articolului 85 din Constituție, în două cazuri. Primul caz este imposibilitatea formării Guvernului și al doilea este blocarea procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni. Atunci, președintele Republicii Moldova, după consultarea fracțiunilor parlamentare, dizolvă Parlamentul”, a declarat Nicolae Osmochescu pentru Sputnik Moldova.

În cazul în care se merge pe prima cale, adică imposibilitatea formării Guvernului, Parlamentul va putea fi dizolvat abia după ce vor fi respinse două propuneri la funcția de prim-ministru.

Наталья Гаврилица - Sputnik Moldova
Politică
Cine este Natalia Gavrilița, candidatul propus de Sandu pentru funcția de premier

„Dacă vorbim de imposibilitatea formării Guvernului, este aliniatul doi din acest articol, care concretizează situația cu dizolvarea Parlamentului. Potrivit acestui punct, parlamentul poate fi dizolvat dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formare a Guvernului în termen de 45 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de investitură. Iată acestea sunt două cazuri când Parlamentul, conform Constituției, poate fi dizolvat de către președintele RM. Alte situații Constituția nu prevede”, a adăugat doctorul în drept internațional.

Amintim că președintele Maia Sandu a propus-o pe Natalia Gavriliță, fost ministru al Finanțelor, la funcția de prim-ministru. În cazul în care candidatura acesteia nu va fi susținută de Parlament, Maia Sandu va trebuie să vină cu o altă candidatură. Dacă și cel de-al doilea candidat nu va avea susținerea Legislativului, acesta va putea fi dizolvat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0