Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Video: Cine locuiește astăzi în palatele de milioane ale romilor din Soroca

Abonare
Teatrul "Bolșoi" din Moscova, Bazilica "Sfântului Petru" din Vatican și Capitoliul din Washington, toate aceste monumente de arhitectură internaționale pot fi găsite pe renumitul Deal al Romilor din Soroca, desigur la alte proporții, dar oricum impresionante.

Renumitul Deal al Romilor din orașu Soroca, care a devenit atracție turistică pentru străini, este cel mai luxos cartier din municipiu. Aici găsești imitațiile unor monumente de arhitectură internaționale, cum ar fi Teatrul "Bolșoi" din Moscova, Bazilica "Sfântului Petru" din Vatican și Capitoliul din Washington. Paradoxul este că palatele romilor din Soroca sunt cu lacăt la ușă. Proprietarii sunt plecați peste hotare ca să câștige bani pentru a putea finisa construcțiile impunătoare.

Baronul romilor din Republica Moldova, Artur Cerari, ne-a povestit că cea mai mare parte din casele impunătoare ale romilor din Soroca sunt nefinisate și, 90 la sută, nepopulate. 

"Toate aceste case frumoase, pompoase au fost construite pe vremea Uniunii Sovietice. Cum s-a destrămat, lumea a început să plece de aici. Cei mai mulți au plecat în Rusia, Kazahstan, unde și-au procurat sau ridicat alte case”, ne-a spus Artur Cerari. 

Артур Черарь - Sputnik Moldova
Societate
Necazul baronului Cerari: Romii pleacă din Moldova

Cei plecați au lăsat adevărate palate - edificii de peste 700 de metri pătrați. Cu pereți, garduri, acoperișuri din piatră scumpă și materiale prețioase. Pompoase, ornamentate cu sculpturi, care uneori alunecă în kitsch. Construcția acestor case, de mari dimensiuni a început prin anii 1980 și a cunoscut o evoluție în 1990. De atunci, puține din ele sunt construite în proporție de sută la sută. În majoritatea, proprietarii investesc bani grei pentru a duce construcția la bun sfârșit. 

Cum spuneam, palatele din Dealul Romilor sunt cu lacăte la ușă și obloanele trase. Romii rămași acasă locuiesc în șoproane pentru că nu au cu ce plăti întreținerea palatelor. Mai mult, cei rămași acasă se plâng de lipsă de bani și sărăcie mare. 

„Vă uitați la casele noastre și vă gândiți că suntem bogați. Totul este o amăgeală. Noi suntem cu buzunarele goale", ne-a spus unul din romi, proprietar al unei case pe care o construiește de prin 1990. 

Case în care s-au investit milioane acum sunt lăsate să se ruineze. În tot Dealul Romilor nu dai de niciun anunț că se vinde o casă, pentru că, ne spune baronul Artur Cerari, „să vinzi casa este o rușine”. În Dealul Romilor sunt aproximativ 500 de case. Dealul Romilor a devenit un obiectiv în traseele companiilor turistice

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0