Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Necazul baronului Cerari: Romii pleacă din Moldova

© Sputnik / Mihai CarausАртур Черарь
Артур Черарь - Sputnik Moldova
Abonare
Baronul tuturor romilor din Moldova, Artur Cerari, care este și cavalerul Ordinului de Onoare, a enumerat care sunt problemele care îi determină pe reprezentații acestei minorități naționale să părăsească țara noastră.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. În acest moment, cam 90 la sută din romii care trăiau în Moldova până în 1991 sunt plecați. Iar cauzele plecării lor sunt: imposibilitatea de a se angaja la lucru, lipsa de acces la educație și la sistemul de asistență medicală, a declarat barnul romilor Atrur Cerari.

Маршал Советского Союза Д.Ф. Устинов и Л.И. Брежнев на трибуне Мавзолея - Sputnik Moldova
Societate
De ce Brejnev este atât de iubit până acum în Moldova

"Acum romilor le este greu. Dacă înainte familiile aveau câte 8-9 copii, acum în familiilor lor se nasc doa2-3copii. Acum mai sunt familii bogate de țigani care continue această tradiție, dar numărul lor este foarte mic", a spus Cerari în studioul Sputnik Moldova.

Numărul familiilor sărace este însă foarte mare. Baronul a adus drept exemplu o acțiune recentă desfășurată într-o școală din Soroca: procurarea rechizitelor școlare pentru elevii săraci. Acestea au fost distribuite între toți copiii ce provin din familii nevoiașe, fără a se ține cont de etnia lor. Cerari lasă să se înțeleagă că acum toți o duc greu.

Iată de ce baronul țiganilor spune că societatea moldovenească are nevoie de solidaritate, inclusiv între oamenii de diferite etnii.

Baronul Artur Cerari, în studioul Sputnik Moldova - Sputnik Moldova
Video
Istoria Moldovei, povestită de baronul romilor din dealul Sorocii
"Astăzi moldovenii nu au grijă moldoveni, ucrainene de ucraineni, rușii de ruși, nu mai vorbesc de țigani. Trebuie să întărim solidaritatea dintre frați. Acum nici în Soroca, nici în Otaci nu mai sunt desfășurate nunți și cumătrii la care participă întreaga uliță. Nu mai sunt instalate corturile mari de altă dată. Mai bine de 90 la sută dintre romi au plecat, e complicat acum", a declarat Cerari.

El spune că este necesar să fie elaborată o programă de stat carte ar avea drept scop să-i ajute pe romi să rămână acasă, să nu mai plece din Republica Moldova. Este vorba de integrarea romilor în societate, de accesul la educație, la serviciile medicale. Liderul comunității rome a mai spus că este foarte important să fie popularizată cultura țiganilor. Visul lui Cerari este ca în Chișinău să fie înființat un teatru la care spectatorii ar veni să asculte muzică țigănească, să admire renumite dansuri țigănești.

Arthur Cerari este fiul celebrului baron al țiganilor Mircea Cerari. În anul 1998 baronul Mircea Cerari a murit și a fost succedat de Arthur.

Цыганское застолье в городе Сороки - Sputnik Moldova
Romii în societatea modernă
Vom menționa că potrivit recensământului din 2014, numărul țiganilor din Republica Moldova constituia 9 323 de oameni, ceea ce constituie 0,3% din populația țării din acel moment, care atunci a fost estimată la 2 998 235 de persoane. Asta în condițiile în care zece ani mai înainte, numărul romilor era cu 10 mii mai mare: 12 570 de oameni și femei.

Unii activiști civici care reprezintă comunitatea romă susțin că, de fapt, numărul lor ar fi mult mai mare. Și asta pentru că unii romi nu se declară romi când sunt solicitați să-și precizeze din ce grup etnic fac parte. Ei susțin că numărul real al romilor din Moldova în 2004 ar fi fost de 250 000, iar în 2014 - de 120 de mii. Dar vedem că și potrivit acestor date neoficiale numărul romilor este în accentuată descreștere.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0