Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Punctele de vaccinare anti-COVID: Iată ce au decis autoritățile

© Sputnik / Vitali Belooussov / Accesați arhiva multimediaUn médecin prépare une seringue avec un vaccin (archive photo)
Un médecin prépare une seringue avec un vaccin (archive photo) - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile medicale au decis unde vor fi amplasate punctele de vaccinare împotriva COVID-19. Vaccinul va fi administrat gratuit, conform Planului național aprobat pe 13 ianuarie.

CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. Punctele de vaccinare împotriva COVID-19 vor fi amplasate în instituțiile medicale spitalicești, în centrele medicilor de familie, centrele de sănătate, centrele consultativ-diagnostice, instituțiile rezidențiale.

Vaccinare în România - Sputnik Moldova
COVID-19 în Chișinău: Spitalele se pregătesc de vaccinare

Decizia a fost luată de autoritățile în sănătate în cadrul ședinței din 27 ianuarie a Punctului Focal. De asemenea, a fost luată o decizie în privința echipelor mobile care vor administra vaccinul anti-COVID.

Membrii Punctului Focal au analizat în ședință stadiul de pregătire a sistemului de sănătate pentru recepționarea, distribuirea și organizarea campaniei de vaccinare a populației împotriva COVID-19.

În Republica Moldova va exista și un sistem de evidență electronică pentru monitorizarea procesului de vaccinare anti-COVID. Acesta, aflat acum în proces de definitivare, va permite actualizarea zilnică a informației cu privire la persoanele vaccinate.

Sistemul de evidență electronică va permite înregistrarea mai multor parametri: categoria persoanelor, tipul vaccinului, data administrării preparatului. De asemenea, vor fi înregistrate efectele adverse după administrarea vaccinurilor.

Vaccinarea se va face în 3 etape

Planul național de imunizare anti COVID-19 a fost aprobat pe 13 ianuarie de Comisia națională extraordinară de sănătate publică.

Флаг Евросоюза в главном здании Совета Европы в Страсбурге - Sputnik Moldova
Înalt oficial UE confirmă posibilul “paşaport de vaccinare”

Documentul stabilește componentele cheie ale unei strategii naționale de vaccinare anti COVID-19 și descrie procesul general de organizare a vaccinării populației, conform standardelor internaționale și naționale, a informat Serviciul de presă al Guvernului.

Planul prevede, potrivit autorităților, „administrarea sigură și eficientă a unui vaccin anti COVID-19 persoanelor din Republica Moldova pentru care este indicat și doresc să îl primească”.

Autoritățile își propun, într-o etapă finală, vaccinarea a 70% din populația Republicii Moldova împotriva noului coronavirus.

Vaccinarea împotriva COVID-19 va avea trei etape, conform Planului național de imunizare anti COVID-19: 

-  În prima etapă vor fi imunizați lucrătorii din domeniul medical și personalul/ beneficiarii din cadrul serviciilor de asistență socială.
-  Etapa a doua prevede vaccinarea adulților cu vârsta mai mare de 60 ani, persoanelor cu comorbidități,  angajaților structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorilor sistemului penitenciar.
-  În etapa a treia va fi imunizată populația generală, indiferent de vârstă, care nu a fost inclusă în primele etape.

La prima etapă, Republica Moldova va recepționa cu titlu gratuit, prin intermediul COVAX, vaccin anti COVID-19 pentru 20% din populația totală, de pe ambele maluri ale râului Nistru.

În Rusia va începe vaccinarea în masă împotriva COVID-19  - Sputnik Moldova
Video
În Rusia va începe vaccinarea în masă împotriva COVID-19

Ulterior, Guvernul va putea solicita suplimentar, prin intermediul programului de Cost-Sharing COVAX, doze pentru încă 30% din populația totală.

Concomitent, Republica Moldova este în proces de obținere a unor cantități de vaccin în calitate de donații din partea UE și a altor state.

Vaccinul anti COVID-19 va fi administrat în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice în mod gratuit. Guvernul Republicii Moldova finanțează integral procurarea vaccinurilor și consumabilelor precum și a serviciilor oferite în cadrul programului național de imunizare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0