Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

MAE al Rusie: SUA a acceptat prelungirea New Start cu condițiile Moscovei

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Accesați arhiva multimediaЗаместитель Министра иностранных дел Российской Федерации Сергей Рябков
Заместитель Министра иностранных дел Российской Федерации Сергей Рябков - Sputnik Moldova
Abonare
Tratatul New Start va fi prelungit cu condițiile înaintate de Rusia, fără niciun fel de precondiții și anexe, a declarat viceministrul rus de Externe, Serghei Reabkov.

CHIȘINĂU, 27 ian – Sputnik. Viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Reabkov, a explicat că înțelegerea asupra prelungirii tratatului New Start a fost atinsă cu condițiile înaintate de partea rusă, fără niciun fel de condiții suplimentare sau tentative de a modifica regimul de verificare.

“În condițiile înaintate de noi: pe 5 ani, fără precondiții, fără niciun fel de anexe suplimentare”, le-a declarat jurnaliștilor Reabkov.

De asemenea, el a subliniat importanța faptului că tratatul a fost prelungit în forma în care a fost semnat.

“E important că tratatul e prelungit... fără acele dorințe absurde și inacceptabile, în opinia noastră, ale administrației precedente de a obține implicarea Chinei în acest proces”, a declarat Reabkov.

Встреча Владимира Путина с Джозефом Байденом в Москве - Sputnik Moldova
Politică
Discuție telefonică între Putin și Biden: Tratatul New Start va fi prelungit

Reabkov a mai declarat că partea rusă salută decizia administrației președintelui SUA, Joe Biden, de a prelungi New Start pe cinci ani, subliniind că la ora actuală nu există niște planuri concrete de inițiere a unor negocieri cu SUA în tot complexul de probleme legate de stabilitatea strategică.

“În mare parte, a fost o decizie reciproc avantajoasă. E singura decizie corectă. Vom avea o rezervă suficientă de timp pentru a lansa și a demara negocieri bilaterale profunde în tot complexul de probleme, care au un impact asupra stabilității strategice, pentru a asigura o securitate durabilă a statului nostru pe termen lung”, a menționat viceministrul rus.

Reabkov a anunțat că în decursul a cinci ani, perioada pentru care a fost prelungit New Start, Rusia speră la un dialog aprofundat și intens cu SUA în privința controlului asupra înarmărilor în viitor.

“Avem o prelungire pe o perioadă de cinci ani, câștigăm niște timp și ne vom ocupa de acest complex de probleme fără grabă, fără măsuri extraordinare, într-un regim intens, normal, fără implicarea unor noi factori secundari, în tot acest proces diplomatic”, a spus Reabkov.

Totodată, el nu a exclus scenariul retragerii înainte de termen a Rusiei din New Start, în cazul în care SUA vor întreprinde tentative de subminare a securității țării, odată ce tratatul prevede o astfel de posibilitate. În același timp, Reabkov consideră că nu și-ar dori să reflecteze prea mult asupra unor scenarii negative, sperând că procesul de negocieri va fi inițiat, în cele din urmă.

Встреча Владимира Путина с Джозефом Байденом в Москве - Sputnik Moldova
Politică
Au fost dezvăluite detaliile conversației telefonice dintre Putin și Biden

“Nu ne-am dori să reflectăm asupra scenariilor negative, însă e o situație în care orice eventuală acțiune distructivă a părții americane în această sferă și orice tentativă de a submina securitatea noastră, în cazul în care va fi apreciată ca una care poate avea consecințe pe termen lung, care ar necesita o retragere din tratat, o astfel de decizie este posibilă, conform procedurilor... Însă, voi sublinia din nou, nu ne dorim acest lucru și vom activa în direcția consolidării regimului de control asupra înarmărilor prin noi negocieri cu SUA”, a adăugat Reabkov.

Pe 26 ianuarie, președinții Rusiei și SUA, Vladimir Putin și Joe Biden, au purtat o discuție telefonică, în urma căreia au dat indicații angajaților din subordine să activizeze procesul pentru a se reuși o prelungire a tratatului New Start pe cinci ani.

Vladimir Putin a înaintat Dumei de Stat un proiect de ratificare a acordului de prelungire a tratatului New Start. Conform documentului, tratatul urmează să fie prelungit pe cinci ani, până pe 5 februarie 2026. Miercuri, acesta a fost ratificat de Dumă.

Tratatul cu privire la reducerea și limitarea armelor ofensive strategice (New Start, SNV-3) a fost semnat între Rusia și SUA în anul 2010 și a intrat în vigoare pe 5 februarie 2011. Acesta prevede reducerea armelor ofensive strategice de către cele două părți.

New Start a fost încheiat pe o perioadă de 10 ani. În prezent, acesta este singurul tratat între Rusia și SUA cu privire la limitarea înarmărilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0