Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

O nouă recomandare a apărut în instrucțiunile vaccinului "Sputnik V"

© РФПИ и Центр имени Гамалеи / Accesați arhiva multimediaПервая в мире вакцина от коронавируса
Первая в мире вакцина от коронавируса - Sputnik Moldova
Abonare
Conform noii instrucțiuni, vaccinul "Sputnik V" trebuie utilizat cu precauție la persoanele cu tumori maligne. Acest lucru este determinat de lipsa de informații cu privire la efectul preparatului asupra bolilor oncologice.

CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Se recomandă ca vaccinul "Sputnik V" să fie utilizat cu precauție de către cei care suferă de boli oncologice, întrucât nu există suficiente informații despre efectul preparatului asupra evoluției acestor boli.

"Din cauza lipsei de informații, vaccinarea poate prezenta un risc pentru următoarele grupuri de pacienți: cu boli autoimune (stimularea sistemului imunitar poate duce la o agravare a bolii, în special trebuie examinați cu atenție pacienții cu patologii autoimune, care tind să se dezvolte în stări severe, care pun viața în pericol); cu neoplasme maligne", citează instrucțiunile actualizate agenția de presă RIA Novosti.

Péter Szijjártó  - Sputnik Moldova
Rusia
Ungaria a semnat un acord cu Rusia pentru livrarea de vaccin Sputnik V

Directorul centrului Gamalei, Alexandr Ghințburg, a subliniat într-un comentariu oferit agenției că noua instrucțiune a vaccinului "Sputnik V" nu interzice vaccinarea pacienților cu cancer. Este vorba despre o utilizare atentă, care trebuie efectuată sub supravegherea medicului curant.

"Această formulare nu este legată cu problemele utilizării sigure a vaccinului "Sputnik V", ci se datorează faptului că oncopacienții pot urma diverse cursuri de chimioterapie (inclusiv citostatice puternice) care pot reduce funcția imunitară", a explicat Ghințburg.

Potrivit acestuia, utilizarea vaccinului "Sputnik V" nu poate provoca boli oncologice, dat fiind faptul că se bazează pe platforma dovedită și bine studiată a adenovirusului uman (virusul răcelii obișnuite), spre deosebire de o serie de alte preparate bazate pe adenovirusul cimpanzeului și pe platforma ARN, ale cărei efecte pe termen lung nu au fost analizate.

Oncobolnavii trebuie vaccinați de la caz la caz. Nu merge vorba despre o interdicție completă a utilizării preparatului de către acești pacienți.

"Decizia privind vaccinarea ar trebui luată individual de medicul curant a fiecărui pacient cu oncologie, nu are nimic de-a face cu siguranța vaccinului "Sputnik V" și nu înseamnă interzicerea imunizării acestui grup de pacienți", a subliniat interlocutorul agenției.

"Sputnik V" este primul vaccin înregistrat în lume pentru prevenirea COVID-19, dezvoltat de către Centrul N.F. Gamalei. Este constituit pe o platformă vectorială adenovirală umană bine studiată și testată, a cărei avantaje importante sunt siguranța, eficacitatea și lipsa urmărilor negative pe termen lung. Ministerul Sănătății al Federației Ruse a înregistrat vaccinul la mijlocul lunii august 2020. Vaccinul implică introducerea celor două componente la un interval de trei săptămâni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0