Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Medic: Metoda prin care îți restabilești simțul mirosul după COVID

Abonare
Unul dintre simptomele cele mai frecvente ale infecție cu coronavirus este lipsa de sensibilitate la mirosuri. Această stare poate dura mult timp, chiar și după ce scapi de boală. Însă există o metodă relativ rapidă de restabilire a simțului olfactiv.

CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Mulți dintre cei care se infectează cu coronavirus pierd capacitatea de a simți mirosurile, poate să dispară și gustul.

Oamenii de știință nu au stabilit deocamdată cu exactitate cauzele apariției problemelor de percepție a mirosurilor și gusturilor în cazul infectării cu COVID-19, însă au înaintat câteva teorii. Despre asta a vorbit într-un interviu pentru radio Sputnik neurologul, neurofiziologul Aleksandr Budik.

Potrivit primei teorii, infectarea cu coronavirus provoacă modificări în componența salivei. Din această cauză, substanțele gustative se distrug mai repede și nu reușesc să ajungă la receptorii care identifică gustul.

”Esența celei de a doua teorii constă în presupunerea că s-ar distruge înșiși receptorii gustativi. Același lucru este legat și de simțul olfactiv. Sau sunt distruse celulele sensibile care percep substanțele olfactive și se distruge mucoasa. Sau sunt distruși nervii transmițători care duc informația despre senzațiile olfactive percepute”, a explicat medicul.

Majoritatea celor infectați cu coronavirus încetează să mai simtă mirosurile și gusturile la stadiul incipient al bolii, însă peste câteva săptămâni totul se restabilește.

Работа мобильных пунктов вакцинации в Казани - Sputnik Moldova
Vaccinarea anti-COVID: panaceu sau iluzie

Sunt însă situații, și acestea sunt destul de frecvente, când chiar și după însănătoșire oamenii se confruntă încă luni în șir cu aceste probleme.

Pentru a restabili capacitatea de a simți gusturile și mirosurile, Budik recomandă un trening olfactiv special. Este nevoie să încercați, de câteva ori în fiecare zi, să percepeți diverse mirosuri. De reținut că trebuie să fie arome tari, cum ar fi cele de cuișoare, cardamon, usturoi, scorțișoară, care vor face organele respective să activeze intens, a precizat medicul.

”Organismul începe să acorde o atenție mai mare acelui organ care este inclus mai mult în activitate și toate resursele se vor concentra anume acolo, pentru a restabili mai rapid funcția acestui organ. În calitate de terapie suplimentară, putem picura în nas soluție de vitamina A, putem consuma Omega-3 timp de o săptămână”, a mai recomandat Budik.

Potrivit specialistului, în paralel se vor restabili și senzațiile gustative, deoarece disfuncțiile privind perceperea mirosului și gustului sunt legate între ele șu restabilirea unei componente va duce și la îmbunătățirea celei de a doua, consideră medicul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0