Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Scumpirea carburanților: Cu cât s-au îmbogățit petroliștii în 2020

© Sputnik / Rodion ProcaAlexandru Oleinic
Alexandru Oleinic - Sputnik Moldova
Abonare
Deputatul Alexandru Oleinic spune că, pe timp de pandemie, importatorii de produse petroliere din Moldova sfidează bunul simț, iar ultima majorare a carburanților arată cât de neputincios este statul în fața unor companii care și-au triplat veniturile în anul 2020.
Scumpirea carburanților îi supără pe deputați-Cu cât s-au îmbogățit petroliștii în 2020

Alexandru Oleinic spune că în anul 2020, pe timp de pandemie, petroliștii s-au îmbogățit chiar dacă prețul țițeiului la bursele internaționale a scăzut dramatic. Deputatul a declarat că va insista în continuare ca Parlamentul să revizuiască metodologia de calculare a prețurilor la produsele petroliere, care astăzi le dictează titularii de licență, adică importatorii.

АЗС - Sputnik Moldova
Societate
Benzina, motorina și gazul lichefiat s-au scumpit în Chișinău – iată cât costă
"La ora actuală, acești importatori, conform metodologiei modificate de Parlament, fac ce vor ei. În 2020 prețurile la petrol au scăzut dramatic, însă pe piața internă noi n-am simțit o scădere substanțială la carburanți. Am propus de câteva ori să revizuim actuala metodologie de calculare a prețului la produse petroliere, însă fără niciun rezultat. Numai în Moldova e posibil o așa obrăznicie, adaosul comercial la invoisurile din import este de 10%. Nu veți vedea așa profituri nici în statele unde piața produselor petroliere este liberalizată în totalitate. Eu sper ca de data aceasta să intervină prompt structurile statului, Consiliul Concurenței pentru că am avut o majorare consistentă la benzină și motorină, într-o zi, de peste un 1 lei și 50 de bani”, a declarat Oleinic.

El mai spune că în anul 2020 veniturile companiilor petroliere s-au triplat, iar profiturile au fost de aproximativ 1 miliard de lei. Deputatul consideră că majorarea obraznică a prețului la benzină și motorină va constitui subiectul unor audieri parlamentare, poate și creării unei comisii de anchetă.

Mașina se alimentează la pompă  - Sputnik Moldova
Scumpiri în ajun de Revelion: Ce a dus la majorarea prețurilor la combustibil
„Importatorii spun că au crescut accizele, da, ele au crescut cu aproximativ 50 de bani, dar asta nu le permite petroliștilor să comercializeze la pompă la preț dublu, este o sfidare a unei normalități într-un stat unde populația este pauperizată. Eu cred că structurile de stat și Regulatorul au scăpat de sub control situația. Din acest considerent am propus ca la începutul sesiunii parlamentare să organizăm audieri în comisia de profil pentru a revedea, eventual, metodologia de calculare a prețurilor la carburanți, poate și crearea unei comisii parlamentare de anchetă, pentru că înțelegerile de cartele sunt prea evidente”, a precizat Alexandru Oleinic.

În conformitate cu modificările operate la Legea privind Piața Produselor Petroliere, titularii de licență stabilesc și modifică de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere incluzând o rată de rentabilitate anuală care nu depășește 10%. Experții spun că deși pe piața petrolieră din Moldova activează circa 100 de companii, jocurile în mare parte sunt făcute de 2-3 companii controlate de grupuri petroliere străine. Peste 72% din structura consumului îi revine motorinei, în timp ce benzina are o cotă de doar 20%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0