Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: Ce șanse au adepții lui Sandu să-l demită pe procurorul general

© Sputnik / Mihai CarausAlexandr Stoianoglo
Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova
Abonare
Comentatorul politic Corneliu Ciurea a analizat în studioul Sputnik încercările susținătorilor noului președinte al Moldovei de a-l lipsi de funție pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. Unele dintre cele mai de rezonanță promisiuni electorale ale noului președinte Maia Sandu au fost cele legate de imperativul de a lupta împotriva corupției, precum și reformarea urgentă a Justiției și a organelor Procuraturii.

Виорел Морарь - Sputnik Moldova
Societate
Viorel Morari a fost eliberat din arest

Susținătorii noului șef de stat, precum și unii parlamentari din partidele politice de dreapta au vorbit nu doar o singură dată că organele de monitorizare a respectării legii trebuie curățate, iar Moldova are nevoie în fruntea Procuraturii Generale de o persoană precum Laura Codruța Kovesi, din România.

Ce a provocat dorința celor de dreapta de a-l demite din funcție pe actualul procuror general, Alexandr Stoianoglo, și vor putea ei oare să facă acest lucru? Răspunsul la această întrebare a fost dat de analistul politic Corneliu Ciurea, invitat în studioul Sputnik Moldova.

© Sputnik / Mihai CarausCorneliu Ciurea
Expert: Ce șanse au adepții lui Sandu să-l demită pe procurorul general - Sputnik Moldova
Corneliu Ciurea

„Există foarte puține mecanisme pentru înlăturarea procurorului general din funcție. Acest lucru necesită un dosar penal. Adică el trebuie să se compromită serios sau să demisioneze singur", a spus comentatorul.

Stoianoglo Alexandr - Sputnik Moldova
Politică
Stoianoglo - Apel către politicienii din Republica Moldova

Potrivit expertului, în prezent nu există condiții pentru ca Stoianoglo să decidă să demisioneze din funcție, iar aceasta va conduce la faptul că Sandu și adepții ei vor crește presiunile asupra procurorului general.

„Situația este fundamental diferită de ceea ce era în 2019, când fostul șef al Procuraturii Generale, Eduard Harunjen, a demisionat. Stoianoglo are acum mai multe argumente în favoarea sa, așadar Moldova nu este încă amenințată de sosirea unei persoane precum Kovesi la conducerea instituției”, a rezumat Ciurea.

Actualul procuror general a fost confirmat în funcție în timp ce Igor Dodon era la șefia statului. Stoianoglo a activat în organele procuraturii în perioada 1992-2007. A ocupat funcțiile de procuror adjunct al Chișinăului, procuror al UTA Găgăuz Yeri, iar în 2001-2007 a fost procuror general adjunct.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0