CHIȘINĂU, 22 ian - Sputnik. Rusia se așteaptă ca conducerea Republicii Moldova, unde limba rusă a fost privată de statutul său special, să aibă suficient „bun simț” pentru a nu provoca o escaladare a tensiunii politice interne pe baza limbii, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.
„Problema statutului limbii ruse este de o mare importanță pentru menținerea stabilității sociale și a armoniei interetnice în societatea moldovenească, precum și în contextul soluționării problemei transnistrene. Sperăm că conducerea republicii va avea suficient bun simț pentru a nu provoca o escaladare artificială a tensiunii politice interne pe fundalul limbii", se menționează în comentariul Mariei Zaharova, publicat pe site-ul diplomației ruse.
Potrivit acesteia, decizia Curții Constituționale a Moldovei din 21 ianuarie, care a pus capăt statutului special al limbii ruse, provoacă „profund regret”.
"Verdictul Curții Constituționale care a anulat decizia parlamentului moldovean nu poate să nu dezamăgească mai ales prin faptul că, încă din noiembrie 2020, Maia Sandu a promis, după ce a câștigat alegerile prezidențiale, să facă tot ce îi stă în putere, astfel încât limba rusă să fie utilizată "la nivel". Ea a îndemnat să nu se creadă în „poveștile de groază” conform cărora, după alegerea ei în funcția de șef de stat, vor fi încălcate drepturile populației de limbă rusă de a studia și de a se adresa la organele de stat în limba lor maternă. La mai puțin de o lună de la inaugurare, aceste promisiuni au fost încălcate ", a declarat Ministerul rus de Externe.
Decizia Curții Constituționale
Curtea Constituțională a Moldovei a examinat joi cererea deputaților platformei DA Dinu Plângau și Maria Ciobanu, precum și a președintelui Partidului Unionist al Unității Naționale (PUN) Octavian Țîcu privind controlul constituționalității legii privind funcționarea limbilor și a declarat legea neconstituțională.
Din momentul obținerii independenței și până în iunie 2018, documentul de bază al întregii politici lingvistice din Republica Moldova a fost Legea „Funcționarea limbilor pe teritoriul RSS Moldovenească”. În iunie 2018, Curtea Constituțională a declarat una dintre cele mai vechi legi în vigoare din Moldova „învechită”.
Legea privind funcționarea limbilor, propusă de socialiști și adoptată în lectura finală de Parlament la 16 decembrie anul trecut, nu conține denumirea limbii de stat, ci se referă în acest sens la Constituție.
Conform legii, statul își asumă obligația de a asigura studiul limbii de stat și, de asemenea, proclamă limba rusă limba comunicării interetnice.
La fel ca documentul anterior, noua lege oferă cetățenilor dreptul de a primi documente judiciare și de a participa la proceduri judiciare într-o limbă acceptabilă.
După adoptarea legii, aceasta a fost imediat atacată la Curtea Constituțională de către deputații DA și PUN. Cu toate acestea, Curtea Constituțională a respins cererile deputaților de a suspenda funcționarea legii privind funcționarea limbilor pe teritoriul Moldovei - acest lucru s-a întâmplat de două ori: ca răspuns la o cerere din partea Cicu și, de asemenea, la o cerere din partea Plângău și Ciobanu.
Atunci instanța a stabilit că nu există motive pentru a suspenda funcționarea legii în timpul examinării constituționalității acesteia.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova