Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

PSRM nu renunță: Ce va întreprinde în raport cu legea privind funcționarea limbilor

© Photo : Partidul Socialiștilor din Republica MoldovaБрифинг ПСРМ - Влад Батрынча, Фадей Нагаческий, Александр Одинцов
Брифинг ПСРМ - Влад Батрынча, Фадей Нагаческий, Александр Одинцов - Sputnik Moldova
Abonare
Socialiștii intenționează să înainteze spre votare încă o dată proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor. Anunțul a fost făcut de către deputatul socialist Vlad Batrîncea, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul PSRM.

CHIȘINĂU 22 ian - Sputnik. Socialiștii au anunțat că nu vor renunța la legea cu privire la statutul special al limbii ruse. Deputatul PSRM Vlad Batrîncea a declarat în cadrul unei conferințe de presă că fracțiunea va redacta proiectul de lege și îl va propune din nou spre votare. 

„Parlamentul Republicii Moldova va examina și în perioada următoare de timp o să vedeți că Parlamentul Republicii Moldova va vota repetat legea cu privire la funcționarea limbilor în noua redacție, care va fi înregistrată în zilele următoare”, a mai adăugat deputatul. 

PSRM - Sputnik Moldova
Politică
Reacția PSRM la decizia Curții Constituționale vizând limba rusă
Batrîncea susține că Înalta Curte, prin decizia de a declara legea privind funcționarea limbilor neconstituțională, a îngrădit drepturile minorităților etnice din Republica Moldova și că acest lucru nu va fi lăsat așa, ci vor fi întreprinse măsuri. Deputatul socialist susține că fracțiunea va face tot posibilul ca toți cetățenii să aibă drepturi egale. 

„Suntem profund indignați față de hotărârea Curții Constituționale de ieri. Parlamentul Republicii Moldova va luat o atitudine categorică față de acele evenimente. Noi nu o să admitem ca Curtea Constituțională să substituie Parlamentul Republicii Moldova, care este organul superior reprezentativ în această țară”, a menționat deputatul socialist Vlad Batrîncea. 

În cadrul conferinței de presă de la sediul PSRM a fost prezent și ministrul interimar al Justiției Fadei Nagacevschi, care și-a manifestat dezacordul față de decizia de joi a Curții Constituționale. Nagacevschi a menționat că în măsura în care nu există o asemenea lege se încalcă o serie de drepturi fundamentale ale minorităților. Ministrul interimar s-a arătat indignat de comportamentul unor protestatari, care joi l-ar fi agresat verbal în fața Înaltei Curți. 

„Un grup de cetățeni m-au agresat verbal, grație poliției această manifestare șovină a fost oprită la momentul oportun. Anunț că în calitate de ministru al Justiției nu voi tolera așa ceva. Mai mult, în calitate de ministru voi face denunțuri, sesizări către partenerii noștri de dezvoltare, către misiunile diplomatice pentru a ne manifesta protestul nostru, poziția noastră, a ministerului, cu privire la situația creată și cu privire la riscurile de destabilizare a situației în Republica Moldova”, a precizat ministrul interimar al Ministerului Justiției Fadei Nagacevschi. 

Domnica Manole  - Sputnik Moldova
Societate
Cum și-a argumentat Curtea Constituțională decizia despre limba rusă

Atât deputatul Vlad Batrîncea, cât și ministrul interimar Fadei Nagacevschi au declarat că vor depune sesizări și la Comisia de la Veneția, pentru a fi întreprinse măsuri în raport cu activitatea Curții Constituționale. Batrîncea a precizat că în următoare săptămână deputații socialiști vor merge la Consiliul Europei de la Strasbourg pentru a discuta decizia Curții care a fost luată joi, 21 ianuarie. 

Amintim că legea cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, care îi redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică, a fost votată în data de 16 decembrie 2020 în Parlament, cu 55 de voturi ale deputaților socialiști și celor din „Pentru Moldova”.

Pe 18 decembrie, legea respectivă a fost promulgată de președintele de atunci Igor Dodon.

Curtea Contituțională a declarat legea neconstituțională joi, 21 ianuarie. Sesizarea îi are ca autori pe deputații PPDA Dinu Plângău și Maria Ciobanu și pe Octavian Țîcu (PUN).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0