Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon anunță proteste în masă: Ce îl nemulțumește

© Sputnik / Miroslav RotariMarșul organizat de Partidul Socialiștilor la Bălți
Marșul organizat de Partidul Socialiștilor la Bălți  - Sputnik Moldova
Abonare
Decizia Curții Constituționale de a declara neconstituțională Legea cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, care îi redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică, i-a nemulțumit pe socialiști. Aceștia amenință cu proteste.

CHIȘINĂU, 22 ian - Sputnik. Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon anunță că cel mai probabil săptămâna viitoare vorbitorii de limbă rusă vor organiza proteste în masă în mai multe localități din țară, după ce ieri Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Legea cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, care îi redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică. Precizarea a fost făcută de Dodon în cadrul emisiunii sale de pe Facebook, „Președintele Igor Dodon răspunde”. Mai mult, acesta a început live-ul în limba rusă în semn de protest la decizia de ieri, 21 ianuarie a Curții Constituționale. 

Domnica Manole  - Sputnik Moldova
Societate
Cum și-a argumentat Curtea Constituțională decizia despre limba rusă

„Mă sună colegii din raioane, și cel mai probabil săptămâna viitoare vor fi organizate proteste în masă în diverse localități, dar și la Chișinău”, a spus Dodon. 

Dodon acuză Curtea Constituțională că ar fi implicată în jocuri politice, iar decizia cu privire la limba rusă, la fel este una politică. Acesta a ma spus că socialiştii vor înregistra o nouă iniţiativă legislativă privind statutul limbii ruse şi va asigura adoptarea acestei legi.

„Înțeleg că la Curtea Constituțională sunt judecători care se consideră români. Unii dețin și cetățenia română, dar ei sunt angajați ai statului Republica Moldova și trebuie să apere interesele acestui stat, indiferent de preferințele și ideologiile personale”, a declarat Dodon. 

Amintim, Curtea Constituțională a declarat joi, 21 ianuarie, neconstituțională legea care-i oferă statut special limbii ruse, după ce a examinat sesizarea nr. 207a/2020 și 213a/2020 privind controlul constituționalității Legii nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Legea a fost votată pe 16 decembrie 2020 în Parlament, cu 55 de voturi ale deputaților socialiști și celor din „Pentru Moldova”. Pe 18 decembrie, legea respectivă a fost promulgată de președintele Igor Dodon.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0