CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. „O soluție periculoasă... Așteptăm motivarea”, astfel a comentat pe Facebook Fadei Nagacevshi decizia Curții Constituționale referitoare la legea care-i reda limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică.
Curtea Constituțională (CC) a declarat joi, 21 ianuarie, neconstituțională Legea cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, care îi redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică, a fost votată pe 16 decembrie 2020 în Parlament, cu 55 de voturi ale deputaților socialiști și celor din „Pentru Moldova”.
Pe 18 decembrie, legea respectivă a fost promulgată de președintele Igor Dodon.
În ajun, pe 20 ianuarie, ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, a susținut un briefing în care și-a exprimat opinia cu privire la încercările unor deputați de opoziție de a diminua statutul limbii ruse.
„Am studiat atent aceste sesizări. Ceea ce am constatat, este faptul că domnii deputați chiar cred că prin atacarea limbii ruse își vor crește ratingul politic. Le amintesc că ei nu sunt primii care au crezut așa”, a spus Fadei Nagacevschi.
„Stimați deputați, câștigurile juridice se pot transforma în dezastre politice. Aveți precedente suficiente. Cu voi nici nu trebuie de luptat politic. Singuri faceți tot posibilul pentru a vă autodizolva politic”, a adăugat ministrul interimar al Justiției.
Fadei Nagacevschi a menționat că limba rusă este realmente limbă de comunicare interetnică în Republica Moldova și că acest lucru îl cunosc și politicienii care merg în vizite în Taraclia sau Găgăuzia.
În opinia ministrului interimar, „tentativele unor politicieni iresponsabili de a diviza societatea pe criterii etnice, lingvistice nu au nici o șansă și se vor finaliza cu un eșec lamentabil”.
CC a declarat legea neconstituțională pe 21 ianuarie, după ce a examinat sesizarea nr. 207a/2020 și 213a/2020 privind controlul constituționalității Legii nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.
Sesizarea îi are ca autori pe deputații DA Dinu Plângău și Maria Ciobanu și pe Octavian Țîcu (PUN).
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova