Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Curtea Constituțională: Limba rusă - fără statut special

© Sputnik / OsmatescoПротесты у здания Конституционного суда Молдовы, где рассматривают конституционность закона "О функционировании языков"
Протесты у здания Конституционного суда Молдовы, где рассматривают конституционность закона О функционировании языков - Sputnik Moldova
Abonare
Decizia Curții Constituționale: este neconstituțională Legea cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, care îi redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică.

CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. Curtea Constituțională (CC) a declarat joi, 21 ianuarie, neconstituțională legea care-i oferă statut special limbii ruse.

Фадей Нагачевский - Sputnik Moldova
Politică
Ministrul Fadei Nagacevschi a luat apărarea limbii ruse

Legea cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, care îi redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică, a fost votată pe 16 decembrie 2020 în Parlament, cu 55 de voturi ale deputaților socialiști și celor din „Pentru Moldova”.

Pe 18 decembrie, legea respectivă a fost promulgată de președintele Igor Dodon.

CC a declarat legea neconstituțională pe 21 ianuarie, după ce a examinat sesizarea nr. 207a/2020 și 213a/2020 privind controlul constituționalității Legii nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.

Sesizarea îi are ca autori pe deputații DA Dinu Plângău și Maria Ciobanu și pe Octavian Țîcu (PUN).

În timp ce CC examina sesizarea, în fața sediului au protestat reprezentanții partidului unionist „Democrația Acasă”, care cereau anularea legii, și cei ai formațiunii politice neînregistrate „Ai Noștri (Наши)”. Activiștii de la „Ai Noștri” au mers la Curtea Constituțională cu pancarte, pe una dintre ele fiind scris „Să oprim genocidul lingvistic”.

Протесты у здания Конституционного суда Молдовы, где рассматривают конституционность закона О функционировании языков - Sputnik Moldova
Societate
Foto: Proteste în preajma CC ”pro” și ”contra” legii privind statutul limbii ruse

Conform legii adoptate de Parlament pe 16 decembrie 2020 și declarată neconstituțională de CC pe 21 ianuarie, statul se angaja să asigure studierea limbii de stat și, de asemenea, declara limba rusă drept limbă de comunicare interetnică. Legea le oferea cetățenilor dreptul de a primi documente judiciare și de a participa la proceduri judiciare într-o limbă pe care o înțeleg.

Din momentul declarării Independenței, documentul de bază al întregii politici lingvistice din Republica Moldova a fost legea „Despre funcționarea limbilor pe teritoriul RSS Moldovei”. Dar în iunie 2018 această lege a fost declarată „învechită” de Curtea Constituțională.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0