Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Va desemna sau nu Maia Sandu un candidat la funcția de premier? Ce a spus președintele

© Sputnik / Mihai CarausMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova
Abonare
Maia Sandu nu va desemna niciun candidat pentru funcția de premier în cursul acestei săptămâni. Declarația a fost făcută de către președintele țării în cadrul unei emisiuni de la un post de televiziune. 

CHIȘINĂU 20 ian - Sputnik. Șeful statului a declarat că nu intenționează să desemneze cel puțin în această săptămână vreun candidat pentru funcția de premier. Invitată la o emisiune de la un post de televiziune, președintele a fost întrebat care vor fi pașii următori și cum vede soluționarea crizei politice.

Maia Sandu și-a exprimat temerile că anumite fracțiuni ar putea vota orice candidatură propusă, doar ca să nu fie declanșate alegeri parlamentare anticipate. În context, ea a menționat că deputații PAS au elaborat un document pe care urmează să-l prezinte în Legislativ spre aprobare. Parlamentarii care îl vor semna se vor angaja public să nu voteze cele două candidaturi care ar urma să fie propuse pentru funcția de prim-ministru, astfel încât să fie posibilă, conform Constituției, declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. 

„Soluția pentru declanșarea alegerilor anticipate este în Parlament. Putem să suspectăm că mai mulți deputați din Parlament nu își doresc acest lucru și încearcă să tergiverseze procesul. Săptămâna viitoare voi veni cu următorul pas. Nu s-a schimbat nimic de la discuțiile purtate cu fracțiunile. Urmează să vedem dacă într-adevăr se va găsi dorință ca să se facă acest angajament public ca să respingă deputații cele două candidaturi la funcția de prim-ministru și să se ajungă la declanșarea alegerilor anticipate”, a precizat președintele Maia Sandu. 

Amintim că luni, 18 ianuarie, Curtea Constituțională s-a pronunțat în privința sesizării depuse de către PAS referitor la posibilitatea autodizolvării Parlamentului. Înalta Curte a declarat inadmisibilă sesizarea și a precizat că există două căi de dizolvare a Parlamentului, prevăzute de Constituție. 

Teodor Cârnaț  - Sputnik Moldova
S-a aflat data când Maia Sandu ar putea desemna un premier

Potrivit articolului 98 din Capitolul VI al Constituției Republicii Moldova, președintele țării trebuie să inițieze consultări cu fracțiunile parlamentare, după care să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru. Candidatul va cere, în termen de 15 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate și a întregii liste a Guvernului. Urmează ședința Legislativului în cadrul căreia deputații vor dezbate programul de activitate și lista Guvernului, după care acordă încrederea cu votul majorității deputaților aleși. În baza votului de încredere acordat de Parlament, președintele Republicii Moldova numește Guvernul.

Termenul limită pentru învestirea noului Cabinet de miniștri este de trei luni. Dacă în această perioadă nu este votat Guvernul, Parlamentul este dizolvat și se anunță alegeri parlamentare anticipate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0