Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

S-a aflat data când Maia Sandu ar putea desemna un premier

© Sputnik / Miroslav RotariTeodor Cârnaț
Teodor Cârnaț  - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț consideră că termenul rezonabil de desmnare a unui candidat la funcția de premier este data de 7 sau 8 februarie. Care sunt argumentele expertului - aflați în materialul Sputnik.
S-a aflat data la care Maia Sandu ar putea desemna un premier

Teodor Cârnaț spune că termenul rezonabil în care președintele Maia Sandu ar trebui să desemneze un candidat pentru funcția de premier, operat de experți, dar și de jurisprudența CCM, ar fi 45 de zile de la demisia fostului Guvern.

„Dacă doamna președinte, cu fiecare zi ce trece, nu desemnează un candidat, ea se apropie de expirarea termenului de 45 de zile din momentul când a demisionat Guvernul Chicu. Executivul a demisionat pe 23 decembrie 2020, din acel moment noi putem să calculăm 45 de zile, ceea ce înseamnă că termenul rezonabil de desemnare a premierului ar fi 7 sau 8 februarie”, a precizat Teodor Cârnaț.

El mai spune că, dacă președintele nu va desemna până la acest termen un candidat la funcția de premier, va trece în albia încălcării Constituției.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu: Alegerile anticipate trebuie să aibă loc cât mai curând

„În acest context, Parlamentul ar putea să se adreseze la Curtea Constituțională pentru a verifica dacă refuzul președintelui de a desemna un premier după expirarea termenului ar putea duce sau nu la suspendarea lui”, a concluzionat Teodor Cârnaț.

Partidul Socialiștilor i-a cerut președintelui Maia Sandu desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru până în data de 1 februarie. Deputații PSRM s-au adresat la Curtea Constituțională pentru a solicita opinia magistraților asupra termenului limită în care președintele țării este obligat să desemneze candidatura la funcția de premier și a stabili care sunt sancțiunile pentru refuzul șefului statului de a desemna un premier.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0