Termenul limită în care Sandu ar trebui să desemneze candidatul la funcția de premier

© Photo : Miroslav RotariЦеремония инаугурации президента Майи Санду
Церемония инаугурации президента Майи Санду  - Sputnik Moldova
Abonare
Aspectele referitoare la obligativitatea șefului statului de a desemna un candidat la funcția de premier au fost comentate într-o emisiune la Sputnik Moldova de către expertul în drept Teo Cîrnaț.

CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. Expertul în drept Teo Cîrnaț a declarat în studioul Sputnik Moldova că termenul limită în care președintele Maia Sandu ar trebui să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru ar fi 7-8 februarie.

PSRM - Sputnik Moldova
Politică
PSRM inițiază discuții despre dizolvarea Parlamentului și cere explicații CC

„Din punctul meu de vedere, noi avem în Constituție aspectul de 45 de zile. Sunt de părere că doamna Sandu pentru fiecare zi care trece și nu înaintează un candidat tot mai mult și mai mult se apropie de expirarea termenului de 45 de zile din momentul când a demisionat Guvernul Chicu - 23 decembrie 2020”, a menționat Teo Cîrnaț.  

„Termenul maxim de rezonabilitate de înaintare a unui candidat la funcția de prim-ministru va fi undeva pe 7-8 februarie. Dacă Sandu nu va înainta un candidat după expirarea termenului, atunci ea va trece în albia încălcării Constituției, fiindcă va încălca dreptul Parlamentului ca să identifice un candidat la funcția de prim-ministru în termen de 45 de zile, care au rămas”, a spus expertul în drept.

După expirarea acestui termen, potrivit lui Teo Cîrnaț, ar exista „tot temeiul legal pentru ca ulterior Parlamentul să se adreseze la Curtea Constituțională și să verifice dacă în inacțiunile președintelui este încălcarea Constituției și s-ar putea ca ulterior președintele să fie suspendat pentru neonorarea obligațiunilor și atribuțiile să treacă la președintele Parlamentului”.

Menționăm că fracțiunea socialiștilor (PSRM) a depus marți, 19 ianuarie, la Curtea Constituțională (CC) o sesizare prin care cere răspunsuri la câteva întrebări referitoare la obligativitatea șefului statului de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru după demisia guvernului.

Totodată, socialiștii întreabă CC ce sancțiune îi poate fi aplicată șefului statului, în cazul în care nu respectă termenul limită și care sunt consecințele în cazul nedesemnării candidatului pentru funcția de premier.

PSRM i-a cerut președintelui Maia Sandu să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru până pe data de 1 februarie, când începe sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0