Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Diferendul transnistrean: Prima ședință în formatul „5+2” din acest an

© Sputnik / Ирина ЛяховаИгнатьев Виталий, и. о. министра иностранных дел Приднестровья
Игнатьев Виталий, и. о. министра иностранных дел Приднестровья - Sputnik Moldova
Abonare
Prima ședință în formatul „5+2” din acest an s-a desfășurat în format de videoconferință la sediile misiunilor OSCE din Chișinău și Tiraspol.

CHIȘINĂU, 20 ian - Sputnik. La ședință au participat viceprim-ministrul pentru Reintegrare Olga Cebotari și reprezentantul Tiraspolului în procesul de negociere Vitali Ignatiev. Au asistat și reprezentanții celorlalți de participanți din cadrul formatului „5+2”.

Negocierile au fost reluate după o pauză de aproximativ șase luni. La ședință s-a discutat despre menținerea unui „dialog constructiv în vederea impulsionării procesului de negocieri și a determinării direcțiilor prioritare de activitate pentru perioada apropiată”.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Sandu: Formatul 5+2 rămâne platforma de bază pentru negocierile privind Transnistria

„Discuțiile s-au focusat mai apoi pe evoluțiile înregistrate în realizarea angajamentelor convenite în așa-numitul pachet Berlin+, fiind punctată situația în prezent, problemele existente, pozițiile părților și acțiunile necesare de întreprins în viitor întru a implementa plenar deciziile protocolare semnate în perioada anilor 2017-2018 (podul dintre satele Gura Bâcului și Bâcioc, buna funcționare a școlilor cu predare în grafie latină, terenurile agricole din raionul Dubăsari, apostilarea diplomelor de model neutru, documentarea autovehiculelor cu plăci neutre, telecomunicațiile)”, se menționează într-un comunicat de presă emis de Guvern. 

De asemenea, părțile au vorbit despre soluționarea problemei liberei circulații și respectarea cerințelor procesuale în gestionarea dosarelor care au tangență cu activitatea organelor de drept.

Reprezentanții politici au stabilit că vor menține un dialog permanent pentru a atinge „rezultate tangibile” în procesul de soluționare a diferendului transnistrean.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0