Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cine este vinovat de impasul în care a ajuns puterea în Moldova – expert

© Sputnik / Мирослав РотарьПравительство РМ
Правительство РМ  - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul politic a analizat situația de criză în eșaloanele superioare ale puterii, numind totodată erorile pe care le-au comis principalii jucători.

CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. Situația de criză care s-a constituit la etapa actuală în organele superioare ale puterii a fost condiționată de acțiunile noului președinte Maia Sandu și Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS), dar și din cauza contraloviturilor pe care i le aplică oponenții - Partidul Socialiștilor. Opinia a fost exprimată în studioul Sputnik Moldova de către analistul politic Corneliu Ciurea.

”Socialiștii au mers pe calea demiterii Guvernului Chicu anume pentru că asupra demiterii insistau reprezentanții forțelor politice de dreapta. Situația este complicată și echivocă în primul rând pentru că Maia Sandu nu merge pe calea prescrisă de Constituție și nu numește candidatura la funcția de prim-ministru”, a declarat interlocutorul.

Potrivit expertului, noul președinte al Moldovei a ajuns într-o capcană care a fost creată de partidele care sunt în opoziție cu ea. Însă reprezentanții dreptei se tem să înceapă procedura de înaintare și numire a șefului Cabinetului de Miniștri. Principalul pericol pentru Sandu, în opinia analistului, rezidă în faptul că deputații ar putea să voteze pentru candidatura propusă de aceasta, păstrându-și astfel fotoliile în organul legislativ suprem și amânând pentru un termen nedeterminat noile alegeri în Parlament”.

Церемония инаугурации президента Майи Санду  - Sputnik Moldova
Termenul limită în care Sandu ar trebui să desemneze candidatul la funcția de premier

”Sandu acum încearcă să tragă de timp, anume de asta s-a și adresat Curții Constituționale, care a considerat nemotivat demersul ei. Nu este exclus că Sandu va întreprinde din nou încercări de a se adresa acestei instanțe”, a conchis Ciurea.

Potrivit Constituției, președintele Moldovei trebuie să înainteze un candidat la funcția de prim-ministru. În caz contrar, ea va trebui să răspundă politic sau chiar juridic. O astfel de opinie a fost exprimată de ministrul interimar al Justiției Fadei Nagacevschi.

”Constituția Republicii Moldova prevede clar că, după consultarea fracțiunile parlamentare, președintele țării este obligat să înainteze un candidat la funcția de premier”, a subliniat ministrul.

Potrivit lu Nagacevschi, dacă șeful statului nu înaintează candidatul pentru funcția de șef al Cabinetului de Miniștri, ea riscă să răspundă politic ori juridic pentru încălcarea Constituției și Jurământului.

”Procedura de suspendare a președintelui țării însemnă răspunderea politică, dar în ceea ce ține de răspunderea juridică, asta ar însemna de la contravențional la penal”, a mai explicat Nagacevschi.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0