Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Politolog: Parlamentul Moldovei îi poate pregăti surprize Maiei Sandu

© Sputnik / Rodion ProcaVictor Juc
Victor Juc - Sputnik Moldova
Abonare
Politologul Victor Juc a analizat posibilele scenarii privind desfășurarea evenimentelor în politica moldovenească și nu a exclus că deputații ar putea face un pas neordinar.

CHIȘINĂU, 19 ian - Sputnik. După ce Curtea Constituțională a țării a luat o decizie clară și finală că Parlamentul nu poate recurge la autodizolvare, chiar dacă două treimi dintre deputați votează pentru asta, criza politică din republică a ajuns la un alt nivel, iar populația urmărește cu interes dacă va putea sau nu fi tăiat „nodul gordian”.

Церемония инаугурации президента Майи Санду  - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu a vorbit despre soarta Parlamentului și alegerile anticipate

Intriga principală este acum dacă președintele Maia Sandu va desemna candidați la funcția de prim-ministru și când se poate întâmpla acest lucru.

Doctorul habilitat în științe politice Victor Juc a declarat în studioul Radio Sputnik Moldova că nu în zadar Sandu tergiversează acest pas, întrucât nu exclude o reacție neașteptată din partea Parlamentului. În opinia expertului, deputații ar putea accepta un nou șef al Cabinetului de Miniștri, astfel alegerile parlamentare anticipate ar fi imposibile. 

„Echipa prezidențială se teme de un astfel de scenariu - ca trei formațiuni politice din parlament, reprezentate de PSRM, fracțiunea Șor și deputații din platforma Pentru Moldova, să voteze candidatul la funcția de prim-ministru propus de Sandu. Prin urmare, pauza privind nominalizarea a fost prelungită, iar Sandu are o orientare clară spre alegerile anticipate", a menționat Juc. 

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Sandu: Cea mai scurtă cale pentru anticipate - autodizolvarea Parlamentului

Potrivit expertului, o situație similară s-a produs și în România la sfârșitul anului 2019 - începutul anului 2020, când președintele acestei țări, Klaus Iohannis, a propus să formeze un guvern sub conducerea lui Ludovic Orban, dar a existat un acord în prealabil că deputații partidului loial lui ar vota împotriva, iar social-democrații erau gata să aprobe șeful Cabinetului de Miniștri numai pentru a „enerva” șeful statului român.

„La fel se poate întâmpla și în Republica Moldova, atunci când reprezentanții partidelor Acțiune și Solidaritate (PAS) și Demnitate și Adevăr (Platforma DA) vor vota împotrivă, iar oponenții lor vor vota pentru aceasta. Va arăta ridicol din punct de vedere politic. Dar am spus întotdeauna că viața politică din Moldova este irațională", a adăugat sursa.

Juc a presupus totuși că actuala clasă politică va acționa ținând cont de faptul că, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, conform sondajelor sociologice, Partidul Socialiștilor nu va pierde din numărul actual de mandate. Formațiunea Șor se află în aceeași poziție, parlamentarii din blocul Pentru Moldova își riscă locurile parlamentare, în timp ce democrații pot intra în următoarea legislatură a celui mai înalt for legislativ al republicii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0