Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

PSRM cere desemnarea unui candidat la funcția de premier

© Sputnik / Miroslav RotariPSRM
PSRM - Sputnik Moldova
Abonare
Partidul Socialiștilor cere în mod categoric desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru până la 1 februarie.

CHIȘINĂU, 18 ian - Sputnik. Partidul Socialiștilor insistă și îi cere în mod categoric președintelui Republicii Moldova să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru al țării. Precizarea a fost făcută de președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, după ședința Executivului Politic al partidului. Dodon spune că PSRM insistă ca desemnarea unei candidaturi să fie făcută până la 1 februarie, întrucât la acea dată începe sesiunea parlamentară. 

„Noi pregătim mai multe inițiative, inclusiv care se referă la președintele țării. Apucați-vă de lucru. Aveți două săptămâni să înaintați un candidat la funcția de prim-ministru. Să nu spuneți că nu v-am preîntâmpinat”, a declarat Dodon. 

El mai spune că socialiștii se vor adresa marți, 19 ianuarie, la Curtea Constituțională pentru a solicita poziția Curții cu privire la termenul maxim când președintele este obligat să înainteze o candidatură după demisia guvernului și care sunt sancțiunile pentru președinte în cazul în care nu desemnează candidatul. 

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon o acuză pe Maia Sandu de uzurparea puterii de stat

Igor Dodon a reconfirmat poziția PSRM, care pledează în continuare pentru alegeri parlamentare anticipate în acest an. 

„Pe noi ne îngrijorează tentativele anticonstituționale ale președintelui țării și partidului său de a sfida Constituția. Se pare că Maia Sandu încearcă să preia practica „așilor din mânecă” de pe timpul alianțelor pentru integrare europeană, membru al cărora Maia Sandu a fost împreună cu Plahotniuc, Filat și Ghimpu”, a menționat Igor Dodon. 

Liderul socialiștilor a mai spus că în cadrul ședinței de astăzi s-a luat decizia, ca de mâine, 19 ianuarie, conducerea PSRM să ia legătura cu liderii tuturor fracțiunilor parlamentare în vederea inițierii discuțiilor ce țin de dizolvarea Parlamentului. 

„Ca cea mai mare fracțiune din parlament, chemăm la dialog toate fracțiunile pentru a elabora foaia de parcurs care prevede declanșarea alegerilor parlamentare anticipate”, a precizat Dodon. 

În context, Igor Dodon spune că singura soluție pentru dizolvarea Parlamentului este desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru și nevotarea acestuia de două ori. Igor Dodon a mai anunțat că este gata să iasă la proteste masive în fața Președinției, pe care el personal le va conduce. Asta dacă Maia Sandu va continua „să uzurpeze” puterea în stat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0