Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Video: Maia Sandu a avut un program încărcat la Bruxelles: Iată cu cine s-a întâlnit

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaЗдание Еврокомиссии
Здание Еврокомиссии - Sputnik Moldova
Abonare
Maia Sandu, s-a întâlnit luni cu mai mulți oficiali europeni, între care Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene, și preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

CHIȘINĂU, 18 ian – Sputnik. Maia Sandu a scris pe pagina sa de Facebook că, în cadrul întrevederii, i-a spus înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate că Republica Moldova dorește să intensifice cooperarea cu UE.

"I-am mulțumit personal pentru sprijinul imens acordat de UE țării noastre de-a lungul multor ani. Am discutat despre prioritățile vizitei mele la Bruxelles și anume redeschiderea dialogului politic și inițierea unei cooperări strânse cu partenerii noștri europeni, asigurarea accesului mai rapid la vaccinuri anti-Covid-19 pentru cetățenii noștri, mai ales pentru cei din grupurile de risc, precum și despre modul în care putem avansa cât mai eficient pe agenda noastră europeană. Am reiterat faptul că Republica Moldova își dorește o intensificare a cooperării cu UE în domeniul politicii externe", a scris Maia Sandu pe Facebook.

Maia Sandu s-a întâlnit cu Ursula von der Leyen - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu s-a întâlnit cu Ursula von der Leyen

În cadrul discuției, Maia Sandu a afirmat că cea mai mare amenințare la adresa statului și a interesului național este corupția în Republica Moldova.

"De asemenea, am abordat în discuție modalități de cooperare mai activă pe agenda securității naționale și regionale. Am subliniat faptul că pentru Republica Moldova cea mai mare amenințare la adresa statului și a interesului național este corupția, reforma justiției fiind singura cale pentru a putea asigura bunăstarea și securitatea cetățenilor pe termen lung. Domnul Josep Borrell ne-a asigurat de tot sprijinul său pentru Republica Moldova și pentru cetățenii noștri", a mai menționat Maia Sandu în postarea sa de pe Facebook.  

Președintele Republicii Moldova a mai anunțat că, în cadrul întrevederii, i-a  adresat domnului Borrell invitația de a efectua o vizită oficială la Chișinău.

Laura Codruța Kövesi - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu și Laura Codruța Kövesi: întrevedere la Bruxelles

În continuarea vizitei sale la Bruxelles, președintele Maia Sandu s-a întâlnit și cu alți înalți oficiali europeni. Tot în după-amiaza zilei de astăzi, ea a avut o întrevedere cu Comisarul pentru vecinătate și extindere Olivér Várhelyi. Șeful statului a spus că a solicitat majorarea sprijinului dedicat Republicii Moldova pentru anii următori.

Sandu a menționat că a discutat modalitățile prin care UE poate sprijini Republica Moldova în vederea lansării proiectelor în sistemul energetic și de infrastructură, crearea locurilor de muncă și noi oportunități.

”Interesul Republicii Moldova este să extindem și să aprofundăm cooperarea cu UE în mai multe domenii, inclusiv pe dimensiunea politicii externe, precum și în ce privește integrarea continuă în domeniile economic, energetic, de protecție a mediului și al serviciilor”, a precizat Sandu

Totodată, ea a menționat importanța cooperării și asistenței directă de la UE către localități și primării, accentuând că acest tip de susținere ar ajuta ”să consolidăm democrația la nivel local și să micșorăm dependența administrației locale față de finanțarea condiționată prin presiuni politice”.

În cadrul unei discuții avute cu Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, președintele Maia Sandu și-a exprimat convingerea că reînnoirea dialogului politic și dezghețarea relațiilor cu partenerii europeni ”vor contribui la construirea unui stat de drept, la consolidarea unei democrații veritabile și a unei economii funcționale”.

De asemenea, Sandu s-a întâlnit și cu Johannes Hahn, Comisarul european pentru Buget și Administrație, căruia i-a mulțumit pentru sprijinul acordat de UE țării noastre.

”Am vorbit despre intensificarea cooperării economice, importanța asistenței UE pentru Republica Moldova, precum și despre dorința noastră de a liberaliza și în continuare serviciile și de a integra și mai profund Republica Moldova în economia europeană”, a precizat Maia Sandu într-o postare pe Facebook.

În cadrul întrevederii cu Comisarul european pentru Justiție Didier Reynders, șeful statului s-a referit la necesitatea de a implementa o reformă reală a justiției, ”care să ne permită să dezvoltăm Republica Moldova și în celelalte domenii”.

Ea a afirmat că lupta împotriva corupției și crearea unor instituții puternice și independente reprezintă premisa de bază a îmbunătățirii vieții cetățenilor Republicii Moldova.

Spre sfârșitul primei zile a vizitei la Bruxelles, președintele Maia Sandu s-a întâlnit cu Charles Michel, Preşedintele Consiliului European.

Șeful statului i-am mulțumit acestuia pentru faptul că Uniunea Europeană a fost mereu alături de cetățenii Republicii Moldova.

”Suntem un popor european, cu vocație europeană și viitor european. Însă acest viitor ni-l putem crea doar noi, prin lucrurile pe care le facem acasă - prin lupta împotriva corupției, prin munca continuă pentru modernizarea țării, prin apărarea valorilor democrației și ale statului de drept și edificarea Europei la noi acasă”, a declarat Maia Sandu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0