Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Despre sinceritatea relațiilor moldo-ucrainene

© Sputnik / Mihai CarausIon Tăbârță
Ion Tăbârță - Sputnik Moldova
Abonare
Comentatorul politic Ion Tăbârță a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre sinceritatea relațiilor moldo-ucrainene și a trecut în revistă cele mai ”spinoase” dosare din istoria celor două state după proclamarea Independenței.
Expert: Despre sinceritatea relațiilor moldo-ucrainene

După recenta vizită a președintelui Maia Sandu la Kiev, mai mulți experți de la Chișinău au vorbit despre relansarea relațiilor moldo-ucrainene și despre complexitatea lor.

Comentatorul politic Ion Tăbârță a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre istoria complicată a relațiilor dintre cele două state, care pe parcursul timpului nu au fost tocmai reciproc avantajoase.

 Întâlnirea președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, cu premierul ucrainean, Denis Shmygal - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu s-a întâlnit cu premierul ucrainean: Ce probleme au abordat

„Această relație între Moldova și Ucraina a avut foarte multe pietre subterane, iar, cu regret, Ucraina a avut o atitudine ambiguu față de poziția Moldovei pe mai multe subiecte. Aș aminti aici poziția părții ucrainene pe dosarul transnistrean, disputele problematice pe subiectul delimitării frontierei de stat, unde partea ucraineană a fost destul de rigidă la negocierile cu Moldova. Cei 7,7 km pe șoseaua Odesa-Reni, este problema portului Giurgiulești, hidrocentrala de la Novodnestrovsc, barajul de la Naslavcea, problema celor 130 de proprietăți ale Moldovei de pe teritoriul Ucrainei. Pentru soluționarea acestor probleme avem nevoie de o relație sinceră și sperăm că partea ucraineană își va revizui atitudinea pe mai multe dosare, pentru a manifesta o deschidere mai mare față de Moldova”, a precizat Ion Tăbârță.

Totodată expertul a vorbit și despre proiectele de infrastructură dintre cele două state, exprimându-și poziția că, deocamdată, pe hârtie aceste proiecte arată bine, în realitate, însă va fi destul de dificil de a le implementa.

Встреча президента Молдовы Майи Санду и украинского лидера Владимира Зеленского - Sputnik Moldova
Întrevederea Sandu-Zelenski: De la "șezătoarea prezidențială" la "Podul lui Manilov"

„Referitor la acest proiect de infrastructură rutieră convenit la Kiev, acest traseu Chișinău-Soroca-Iampoli-Kiev arată foarte bine pe hârtie, dar va fi nevoie de sume colosale de bani din ambele părți. De unde ar putea fi accesați acești bani, Moldova nu-i are, noi nu știm pe cât Ucraina este gata să investească. Cred că acești bani ar putea veni pe filiera europeană”, a precizat Ion Tăbârță.

Aflată la Bruxelles, președintele Maia Sandu va aborda și implicarea Uniunii Europene pentru expertizarea impactului în cazul construirii Hidrocentralelor ucrainești pe Nistru.Totodată, Președintele a adăugat că în cadrul vizitei va solicita și o monitorizare a situației privind proprietățile moldovenești din Ucraina.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0