Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Foto istorice: Zi de sărbătoare pentru primul președinte al Moldovei

© Photo : SERVICIUL DE PROTECŢIE ŞI PAZĂ DE STATMircea Snegur în centrul Chișinăului, înconjurat de politicieni și cetățeni, în anul 1990.
Mircea Snegur în centrul Chișinăului, înconjurat de politicieni și cetățeni, în anul 1990.  - Sputnik Moldova
Abonare
Mircea Snegur, primul președintele al Republicii Moldova, își sărbătorește ziua de naștere pe 17 ianuarie.

CHIȘINĂU, 17 ian - Sputnik. Mircea Snegur, președintele Republicii Moldova în anii 1991-1996, împlinește 81 de ani în această duminică de 17 ianuarie.

Igor Dodon, la sfat cu Mircea Snegur și Petru Lucinschi - Sputnik Moldova
Politică
Criză politică în Moldova: Dodon, la sfat cu Snegur și Lucinschi - Video

Mircea Snegur s-a născut în satul Trifăneşti, din raionul Floreşti, pe 17 ianuarie 1940.

El a deținut funcția de șef al statului chiar de dinaintea Proclamării Independenței, din 3 septembrie 1990, când a fost numit președinte al RSS Moldova de către Sovietul Suprem al Republicii.

La 1 decembrie 1996, Mircea Snegur a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Petru Lucinschi, care a devenit al doilea președinte al Republicii Moldova.

© Photo : SERVICIUL DE PROTECŢIE ŞI PAZĂ DE STATMircea Snegur în scuarul Catedralei mitropolitane din Chișinău, împreună cu Mitropolitul Vladimir, Serafim Urechean, Andrei Sangheli, Petru Lucinschi, la începutul anilor ’90 ai secolului trecut.
Foto istorice: Zi de sărbătoare pentru primul președinte al Moldovei - Sputnik Moldova
Mircea Snegur în scuarul Catedralei mitropolitane din Chișinău, împreună cu Mitropolitul Vladimir, Serafim Urechean, Andrei Sangheli, Petru Lucinschi, la începutul anilor ’90 ai secolului trecut.

Anul trecut, aniversarea lui Mircea Snegur și trecerea sa în categoria octogenarilor a fost  adumbrită de pierderea suferită de familie – cea dintâi Primă Doamnă, Georgeta Snegur, a decedat pe 23 decembrie 2019.

Ziua Armatei Naționale - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ca între preşedinţi: Timofti l-a decorat pe Snegur

În familia soților Mircea și Georgeta Snegur s-au născut doi copii: fiul Vitalie și fiica Natalia, cunoscută ca diplomata Natalia Gherman, fost ministru al Afacerilor Externe, vicepremier al Republicii Moldova și fostă ambasadoare în Austria, Suedia, Norvegia și Finlanda.

Cel de-al doilea președinte moldovean, Petru Lucinschi, își va sărbători ziua de naștere tot în această lună, pe 27 ianuarie și, de asemenea, s-a născut în raionul Florești, până și în același an cu Mircea Snegur - 1940.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0