Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Când ar putea avea loc în Moldova o reformă teritorial-administrativă

© Sputnik / Rodion ProcaIurie Ciocan
Iurie Ciocan - Sputnik Moldova
Abonare
Consultantul internațional Iurie Ciocan a vorbit despre perioada în care în Moldova ar putea avea loc o reformă teritorial-administrativă. El spune că aceasta ar putea dura câțiva ani, iar punctul final ar fi alegerile locale din anul 2023.
Expert: Când în Moldova ar putea avea loc o reformă teritorial-administrativă

Consultantul internațional în domeniul reorganizării instituțiilor Iurie Ciocan a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre o posibilă reorganizare teritorial-administrativă în Moldova. Expertul spune că o asemenea schimbare este extrem de complexă, care poate dura câțiva ani, iar punctul final al reformei ar fi alegerile locale din 2023 sau 2027.

„Nu putem vorbi de realizarea ei în trei, patru sau cinci luni, este o reformă care poate dura ani de zile, iar punctul final ar fi alegerile locale din 2023 sau 2027. Când vorbim de reorganizarea teritorial-administrativă, ne referim și la reorganizarea structurii APL-urilor pornind de la competențele acestora, pârghiile pe care le au și resursele de care dispun”, a menționat Iurie Ciocan.

Tot el mai spune că în prezent întreținerea acestei structuri administrative costă bugetul de stat peste 100 de milioane de lei, iar un asemenea sistem este lipsit de eficiență și foarte scump.

Sat - Sputnik Moldova
Societate
Chicu: Reforma administrației publice locale este mult mai profundă decât cred unii

„Astăzi avem necesități foarte mari de acoperire financiară, inclusiv în combaterea pandemiei, doar că în toată luna din bugetul de stat se alocă pentru menținerea acestei structuri administrative 118 milioane de lei, accentuez, doar pentru mentenanță și nu pentru proiecte de dezvoltare regională. Consider că noi nu ne putem permite un asemenea sistem lipsit de eficiență și foarte scump, cu primării de trei sau patru angajați care nu pot oferi servicii de calitate”, a punctat Iurie Ciocan.

În prezent, structura administrativ-teritorială a Republicii Moldova cuprinde 898 de autorități publice locale de nivelul unu și 35 de nivelul doi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0