Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Chicu: Reforma administrației publice locale este mult mai profundă decât cred unii

© Sputnik / Rodion ProcaSat
Sat - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Ion Chicu a vorbit în cadru emisiunii ”Contrapunct” despre reforma Administrației Publice Locale.

CHIȘINĂU, 17 iun - Sputnik. Premierul Ion Chicu a vorbit în studioului Sputnik Moldova, în cadrul emisiunii ”Contrapunct”, despre reforma administrației publice locale și centrale. Oficialul a precizat că aceasta este cu mult mai amplă decât declară unii. 

”Reforma administrației publice locale și centrale, care implică bineînțeles și modificări la nivel administrativ-teritorial, este absolut necesară și imperativă pentru Republica Moldova. Numai că abordarea simplistă - că lăsăm un număr oarecare de primării, un număr de raioane - ea nu este adevărată. Reforma aceasta este cu mult mai profundă ”, a subliniat Chicu. 

Premierul Ion Chicu a precizat că este vorba în primul rând de delimitarea competențelor între nivelul central și local. 

Prim-ministrul Ion Chicu - Sputnik Moldova
Societate
Ion Chicu: Economia nu mai poate fi suspendată

”De 20 de ani auzim că trebuie autonomie locală, trebuie autonomie financiară locală. Dar nu facem nimic practic din acest punct de vedere. Noi am concentrat la nivel central toate competențele. Nu dăm nimic la local și 93 de procente - transferuri de la centru, iar noi vorbim despre nu știu ce autonomie locală. Pe de altă parte, cum să delegi de la centru competență unei primării unde sunt maximum 500 de oameni, din care numai 10 sunt contribuabili, restul sunt pesionari sau beneficiari de plăți”, a mai menționat Ion Chicu. 

Potrivit premierului, reforma are drept scop eficientizarea administrației publice și, respectiv, sporirea calității serviciilor prestate către cetățeni și business. Chicu consideră că acest lucru poate fi atins doar prin identificarea și implementarea unei formule optimale de distribuire a competențelor între APC și APL, astfel încât administrația locală să dețină pârghii reale de guvernare în teritoriu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0