CHIȘINĂU, 17 ian – Sputnik. În cadrul vizitei sale la Kiev, noul președinte al Moldovei a făcut mai multe declarații de rezonanță cu privire la atașamentul univoc al țării pentru cursul proeuropean, crearea unui ”Consiliu al Președinților” celor două țări și altele.
Să nu uităm însă că Moldova este republică parlamentară ca formă de guvernământ, iar puterea principală este concentrată în mâinile deputaților organului legislativ suprem al țării. Următoarea vizită Maia Sandu urmează să o întreprindă la Bruxelles, unde va avea întrevederi cu funcționari europeni de rang destul de înalt din cadrul instituțiilor europene.
Rămâne de văzut însă dacă noul președinte al țării va beneficia acolo de atenția scontată sau totul se va limita doar la declarații protocolare. Asta este principala intrigă a vizitei. Despre acest lucru a vorbit în studioul Sputnik Moldova analistul politic Igor Volnițchi.
”Nu cred că ar trebui să ne așteptăm la ceva concret la această etapă. Maia Sandu a devenit președinte, însă nu a primit și deplinătatea puterii reale, despre care a declarat anterior și pe care a contat. În această situație, întrevederea șefului statului moldovenesc cu administrația UE se va desfășura sub acompaniamentul promisei susțineri internaționale a Republicii Moldova”, a declarat expertul.
Potrivit lui Volnițchi, vizita Maiei Sandu la Bruxelles se va limita doar la declarații de protocol, totodată președintele moldovean le va promite la fel reprezentanților elitelor politice europene invariabilitatea cursului politicii externe a Moldovei, orientat spre apropierea de UE.
Maia Sandu a anunțat prioritățile vizitei sale la Bruxelles>>>
Expertul este sigur: Sandu nu poate să atragă acum în Moldova asistență financiară din partea Uniunii Europene sau să lanseze anumite proiecte comune cu UE, deoarece în continuare ea nu face parte din acea forța care conduce de facto țara. Astăzi, președintele Republicii Moldova nu controlează de fapt nici măcar guvernul interimar cu împuterniciri destul de reduse și este nevoită să se adreseze Curții Constituționale pentru a putea schimba cel puțin într-o oarecare măsură această stare de lucruri.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova