Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dependența de droguri – problemă pentru o viață. Iată câți pacienți recidivează

© Sputnik / Mihai CarausEudochia Paciu
Eudochia Paciu - Sputnik Moldova
Abonare
Aproximativ 5000 de lei! Atât cheltuieşte statul pentru tratamentul de dezintoxicare a unui dependent de droguri. Cât la sută din cei tratați cad din nou în patima substanțelor interzise.
Dependența de droguri – o problemă pentru o viață.  Iată câți pacienți recidivează

Doar aproximativ 11 la sută dintre dependenții de droguri reușesc să se trateze după o reabilitare de lungă durată. În multe cazuri, pacienții recidivează sau devin alcoolici, susține medicul psihiatru-narcolog Eudochia Paciu.

Potrivit Eudochiei Paciu, cel mai greu este de a trata dependenții de droguri sintetice.

”Simptomele ne arată că avem de a face cu o intoxicație acută, însă nu cunoaștem ce substanță a ingerat persoana. Ca urmare, putem trata doar simptomele. Astfel de intoxicațiile sunt însoțite de halucinații auditive, vizuale și stări de delir”, a precizat Eudochia Paciu.

Spre deosebire de marijuana și opiacee, acestea sunt foarte toxice și afectează sănătatea iremediabil și în scurt timp.

Ina Vutcariov - Sputnik Moldova
Cum își schimbă copiii comportamentul la începutul consumului de droguri

”Aceste preparate afectează repede creierul, ficatul, sistemul cardiovascular. Pacientul își distruge corpul, mintea, spiritul. Părinții nu-și mai recunosc copiii. Ei își pierd valorile, unicul lor scop este cum să găsească o doză suplimentară pentru a se simți mai bine”, a relatat Eudochia Paciu.

Statul alocă pentru tratamentul de dezintoxicare a unui pacient aproximativ 5000 de lei. Procesul de reabilitare însă durează o viață și este mult mai costisitor.

 ”Pacientul urmează tratament de reabilitare în centrul de reabilitare, unde se află 4 luni. Procedurile pe care le face costă, lunar, în jur de patru mii de lei. 80% dintre bolnavi recidivează, sub influența unor factori sau se alcoolizează”, a povestit Eudochia Paciu.

Mai multe detalii, aflați din fișierul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0